MENIU

"Gioconda" lui Da Vinci, atacată cu o cană de ceai

Foto: www.gaitainteriors.com

Capodopera lui Leonardo da Vinci "Gioconda" a fost victima unui act de vandalism, după ce un turist rus a aruncat o cană cu ceai peste pânză, anunţă un comunicat al muzeului Luvru, citat de presa spaniolă.

Pe 2 august, când muzeul parizian a înregistrat un număr record de vizitatori, pentru că intrarea este gratuită în fiecare primă duminică a lunii, un turist a aruncat peste "Gioconda" ceaiul pe care-l avea într-o cană ascunsă în rucsac, conform purtătorului de cuvânt de la Luvru.

Pictura nu a suferit pagube, graţie sistemului de securitate instalat în sala de muzeu, inclusiv un geam securizat .

Este pentru prima dată când pictura, care a atras anul trecut 8,5 milioane de turişti, este atacată în felul acesta. Tabloul a fost furat de câteva ori în istorie, cel mai recent în 1911, când un italian a reuşit să o transporte în Italia. Pictura a fost recuperată, doi ani mai târziu.

Ultimul act de vandalism de la Luvru s-a înregistrat în 1988, când o statuie care-l înfăţişa pe Seneca a fost afectată. În 2008, "Le pont d'Argenteuil" al lui Claude Monet a fost în pericol, după ce un turist a reuşit să petreacă o noapte întreagă lângă tabloul expus la muzeul  d'Orsay.

Mai multe articole despre:
muzeu Gioconda Leonardo da Vinci