MENIU

Gheorghe Pogea: România este în situaţia de a i se aplica procedura de deficit excesiv

Foto: NewsIn
Pogea: Deficitul excesiv realizat în 2008 nu a avut neapărat treabă cu criza financiară

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că în anul 2008 România a avut cel mai mare deficit bugetar de după 1989, şi anume 5,2% din PIB. Astfel, România este în situaţia de a i se aplica procedura de deficit excesiv.

"Concluzie: depăşirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de creştere şi stabilitate pune România în situaţia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus Pogea.  

El a adăugat că în perioada imediat următoare ţările care au înregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, în care "dacă se demonstrează că deficitele execesive se datorează efectelor crizei economice categoric că va fi o oarecare îngăduiţă". "Dacă nu, atunci probabil că fiecare ţară va avea de suportat consecinţele sau, dacă va fi o oarecare permisivitate, va fi o atragere a atenţiei foarte serioasă", a explicat Pogea.

"Deficitul excesiv realizat în 2008 nu a avut neapărat treabă cu criza: în primul rând, veniturile publice au fost supraestimate (...), în al doilea rând, reducerea ratingului suveran de către agenţiile internaţionale sub categoria de "Great Investment" la minim BBB-", a declarat Pogea.

Politica fiscală bugetară necorespunzătoare a dus la scăderea fluxului de investiţii străine în ultima partea a anului 2008, a subliniat ministrul Finanţelor.

"Efecte în plan intern ale politicii duse în 2008: obligaţii neonorate ale guvernului către agenţi economici, echivalent a 2,1 miliarde de euro", a mai precizat Pogea.

Guvernarea trecută a fost incapabilă să absoarbe fondurile europene, potrivit lui Pogea. "Nu este atât de grav că trebuie să plătim 7,7 miliarde obligaţii, cât faptul că am avut fonduri disponibile de la UE de peste 3 miliarde de euro, iar capacitatea de absorbţie a fost doar de 203 milioane de euro", a explicat ministrul.

Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul vor avea însă o altă abordare: o politică orientată pe rezultate şi nu pe procente din PIB. "Un obiectiv va fi alocarea resurselor către proiecte cu efect multiplicator... nu către maşini, nu către mobilier", a mai spus Pogea.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că măsura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusă în noul Cod Fiscal, va fi aplicată începând cu 2010.

Pogea a declarat că Guvernul va rescrie Codul Fiscal într-o formă simplificată până la 31 martie 2009.

"Măsurile luate trebuie aplicate după o perioadă de şase luni", a declarat Pogea.

Însă în ceea ce priveşte neimpozitarea profitului reinvestit, Pogea a declarat că această măsură va fi aplicată începând cu 2010.

În privinţa planului de măsuri anticriză, ministrul a spus că acesta va fi aprobat odată cu bugetul pe 2009, iar prevederile vor fi aplicate imediat.

Cheltuielile bugetare care pot fi făcute în 2009 se ridică la 51,16 miliarde euro, în condiţiile unui deficit bugetar de 2% din PIB, 18,7 miliarde euro fiind alocate pentru asistenţa socială, pensii şi contribuţiile la bugetul UE, iar 10 miliarde pentru infrastructură, a spus ministrul finanţelor.