MENIU

Gheaţa de pe Marte, mult mai extinsă şi mai pură decât se credea

Foto: NASA

Stratul de gheaţă de pe Marte, s-ar putea întinde pe o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Groelandei.

Este mult mai multă apă pe Marte decât se credea, au descoperit recent cercetătorii citaţi de Los Angeles Times. Sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter a descoperit gheaţă în cinci cratere formate recent la impactul cu meteoriţii, între polul nord şi ecuator.

"Gheaţa îngropată sub Marte este mult mai mare decât am crezut. De asemenea, are şi un grad mai mare de puritate decât se estimase”, a declarat Shane Byrne, astronom de la Universitatea Arizona.

Oamenii de ştiinţă credeau că gheaţa de pe Marte va fi un mix de nisip cu apă, dar rezultatele au arătat că aceasta este 99% necontaminată.

Descoperirile arată că planeta are un istoric climatic mult mai complex decât se estimase iniţial.

Specialiştii au făcut descoperirea analizând datele transmise de o cameră video de înaltă definiţie aflată la bordul sondei americane Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), situată pe orbita lui Marte.

În august 2008, NASA confirma existenţa apei pe Marte. "Am descoperit apă", a spus William Boynton, coordonator al operaţiunilor efectuate de unul dintre aparatele de detectare a apei de pe sonda spaţială trimisă de NASA pe Marte.

"Obţinusem deja dovezi ale prezenţei apei în formă îngheţată (...), însă este pentru prima dată când apa marţiană a fost atinsă şi analizată de Phoenix”, a adăugat Boynton cu acea ocazie.

Mai multe articole despre:
NASA spaţiu Marte sondă gheaţă cercetători