MENIU

Germanii sunt mai preocupaţi de criza economică decât de scrutin

Foto: Realitatea TV

Cursa a electorală pentru alegerile pentru Germania a intrat pe ultima sută de metri. Spre deosebire de campania electorală din România, cea din Germania este extrem de liniştită şi civilizată. Asta şi pentru că prioritatea este rezolvarea crizei economice.

La ultima confruntare televizată, contracandidaţii Angela Merkel şi Frank-Walter Steinmeier şi-au plictisit audienţa cu un duel care s-a transformat într-un lung schimb de politeţuri.

"Privind coaliţia, privind în urmă la cei patru de ani de guvernare, cancelarul Merkel şi cu mine am colaborat foarte bine şi am avut o serie de realizări. Unele lucruri, începând din septembrie au mers bine tocmai datorită coaliţiei pe care am avut-o la guvernare",  a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Specialiştii explică pactul dintre candidaţii partidului creştin-democrat şi cel al partidului social-democrat prin faptul că sunt parteneri de guvernare, iar acest lucru impune respect reciproc. Şi tot experţii spun că alegătorii nici nu vor să audă de certuri politice.

"Lipseşte focul. Criza le-a făcut în ultima jumătate de an pe cele două partide să strângă rândurile şi să-şi spună: avem de rezolvat nişte lucruri împreună şi n-avem timp de certuri", e de părere Spiegel Hamburg.

"Este greu să se lanseze într-o dezbatere serioasă, ca ministrul de externe să-şi atace cancelarul, pentru că patru ani de zile au guvernat împreună cot la cot. Asta a făcut campania electorală, până acum, plictisitoare", a adăugat şi Berliner Zeitung.

Potrivit Forsa, o parte din votanţii social-democraţilor spun că ar vota-o pe Merkel, dacă ar avea loc alegeri directe pentru cancelarie.

Aceeaşi sursă adimite că oamenii vor ca Executivul să lucreze până în ultima clipă, nu să aibă parte de discuţii contradictorii sau certuri serioase.

Potrivit sondajelor Forsa, peste jumătate din populaţia Germaniei este preocupată în primul rând de şomaj, apoi de situaţia economică a ţării. Campania electorala se află abia pe locul nouă într-un clasament al lucrurilor care-i interesează pe germani.

Este şi motivul pentru care majoritatea afişelor electorale fac referire la criza economica. Spre exemplu afişul electoral al Angelei Merkel promite: Ieşirea din criză, cu inteligenţă. Contracandidatul social-democrat încurajează electoratul că "Ţara poate mai mult de atât." Partidul ecologist asigură electoratul că "Doar Verdele ajută la ieşirea din criză."

Iar neoliberalii de la FDP spun germanilor că dacă vor ca "munca să fie plătită" trebuie să pună ştampila de vot în dreptul lor.