MENIU

Georgia afirmă că un post de poliţie al său din apropiere de Osetia de Sud a fost vizat de tiruri

Foto: wordpress.com

Un post al poliţiei georgiene situat în apropierea teritoriului separatist Osetia de Sud a fost vizat de tiruri de lansatoare de grenadă, a afirmat luni Georgia, pe fondul tensiunilor tot mai mari pe măsură ce se apropie data la care se împlineşte un an de la războiul cu Rusia.

Incidentul nu s-a soldat cu victime. Postul de poliţie atacat se află în apropierea satului Plavismani, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili.

"Atacatorii proveneau din teritoriile ocupate", a adăugat el, referindu-se la Osetia de Sud, unde sunt prezente forţe ruse.

Oficialul a dat asigurări că georgienii nu au ripostat acestor tiruri.

Incidentele survin într-un context de tensiuni sporite, la câteva zile de data când se împlineşte un an de la războiul ruso-georgian.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia lansase o ofensivă pentru a recupera controlul asupra Osetiei de Sud. Rusia a ripostat cu o operaţiune militară de anvergură în Georgia.

Pe de altă parte, preşedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoitî a anunţat că armata rusă va proceda începând de luni la exerciţii de securitate "preventive" în republica separatistă, fără a da mai multe detalii. "Toată lumea a aflat de declaraţia Ministerului rus al Apărării şi poziţia foarte puternică a Rusiei pe această temă", a subliniat el, referindu-se la faptul că Rusia a avertizat sâmbătă că îşi rezervă dreptul de a recurge la forţă în caz de "provocări" georgiene în regiune.

O sursă de la departamentul serviciilor de securitate ruse (FSB) responsabilă de frontiere, citată de Interfax, a dezminţit, pe de altă parte, instalarea unui post rus în satul Kveşi, din districtul Gori din Georgia.

Duminică, Georgia acuzase militarii ruşi că au intrat în acest sat cu intenţia de a "deplasa aşa-zisa frontieră" cu Osetia de Sud.
Mai multe articole despre:
Rusia conflict Osetia de Sud Georgia grenadă