MENIU

Geoană spune că PSD are obligaţia să vină cu un plan anticriză

FOTO: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană declarat că "este obligaţia" PSD să vină cu un plan anticriză, spunând că bugetul de stat pe 2009, "este departe de a fi perfect, dar este o ancoră pentru stabilizarea economiei", iar planul anticriză al Guvernului este "insuficient precizat".

"Avem un buget, este departe de a fi perfect, dar este o ancoră pentru stabilizarea economiei. Este obligaţia partidului nostru să venim cu un plan anti-criză, cu un plan de stimulare economică, cu un plan de păstrare a locurilor de muncă, care să fie oferit dezbaterii publice şi, evident, coaliţiei pentru a deveni un plan anti-criză coeerent", a declarat Mircea Geoană, duminică la conferinţa de lansare a programului politic al stângii europene - Manifesto 2009.

El a mai spus că  planul anticriză al Guvernului "este încă insuficient precizat" şi că acesta "nu răspunde în acest moment la două aspecte fundamentale". În opinia lui Geoană, un prim aspect ce trebuie rezolvat prin planul anticriză este reluarea creditării economiei. "În acest moment există o luptă colosală de influenţă, în Europa, pentru a vedea dacă băncile care au sucursale în ţările din Europa de Centru şi de Răsărit -economiile emergente- şi îşi vor duce banii din ţările acestea către sediul naţional, sau vom găsi un pachet inclusiv cu partenerii europeni, în care ceea ce reprezintă, până la urmă, banii românilor, ai polonezilor, ai ungurilor, ai ruşilor, ai ucrainienilor vor rămâne şi vor fi folosiţi ca şi creditare în economiile din ţările în care aceste bănci au făcut profituri colosale în vremuri de expansiune economică", a explicat Mircea Geoană. 

Un al doilea punct important pe care planul anticriză trebuie să îl conţină  este principiul solidarităţii. "Nu spun că va fi uşor, dar mi se pare nedrept ca de 20 de ani de zile de tranziţie, de momente mai bune sau mai proaste, cei vulnerabili, cei cu venituri mici, tinerii, pensionarii, oamenii cu dificultăţi, cei cu venituri modeste să fie întotdeauna cei care plătesc factura crizei şi a tranziţiei şi o castă de privilegiaţi să fie totdeauna profitorii tranziţiei şi ai crizei. Criza trebuie traversată solidar în societate", a precizat liderul PSD.

Astfel, Geoană explică importanţa pentru PSD a elaborării unei strategii coerente pentru problemele cu care se confruntă societatea în aceste momente. "Partidul care va reuşi să găsească un echilibru corect între rolul statului în societate, dar un stat care să vină în sprijinul cetăţeanului, partidul care va veni cu un răspuns coerent la criza economică, la problema locurilor de muncă, la problema veniturilor salariale, la problema veniturilor pensionarilor, la problema relansării economice, acel partid va fi câştigătorul nu doar al alegerilor europene şi prezidenţiale din acest an, ci va fi partidul care va câştiga o bătălie mult mai profundă, a ideilor, a valorilor şi a unui model de societate", a arătat Geoană.

Mai multe articole despre:
buget guvern Mircea Geoană PSD anti-criză