MENIU

Geoană spune că propanganda de tip stalinist de la Chişinău \"a început să prindă în Occident\"

FOTO: NewsIn

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea în legătură cu poziţia ţărilor occidentale faţă de atacurile lui Vladimir Voronin la adresa României, spunând că \"propaganda de tip stalinist de la Chişinău\" a început să prindă în Occident.

"Uitaţi-vă cât de puţine cancelarii occidentale, cu excepţia Franţei, au reacţionat la propaganda antiromânească violentă, care pleacă de la Chişinău şi întreţinută din alte cancelarii ceva mai de la răsărit, şi cred că acest moment dificil pentru regiune, dificil pentru Moldova, dificil şi pentru zona noastră a trebuit să ne conducă la o reaşezare şi la o regândire a modului în care ne raportăm la aceste evenimente. Suntem o ţară care avem relaţii relativ dificile cu majoritatea vecinilor noştri", a spus Geoană, în cadrul dezbaterii de la Senat asupra raporturilor diplomatice cu Republica Moldova.

El a mai explicat că vina aparţine, în parte, şi oficialilor români. "Şi noi am făcut greşelile noastre. Şi lideri de la Bucureşti au făcut, poate, declaraţii care au fost folosite de propaganda de tip stalinist de la Chişinău ca argumente cu privire la o intenţie ostilă din partea României şi, din păcate, acest tip de propagandă a început să prindă, inclusiv în Occident. Inclusiv în presa internaţională! Şi aici cred că trebuie să fim extrem de clari că avem interese în Republica Moldova, dar, evident, interesele noastre să fie interese bazate pe respectul faţă de legile internaţionale şi faţă de realităţile politice", a explicat Geoană.

Liderul PSD a apreciat că instituţiile româneşti au fost depăşite de "evoluţiile dramatice" din Republica Moldova şi a susţinut că este nevoie de o nouă politică la răsărit şi de relansarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. "Este extrem de clar că modul în care ne-am raportat la spaţiul răsăritean, inclusiv la evoluţiile dramatice din Republica Moldova din punct de vedere al instituţiilor româneşti în ultima perioadă, au fost depăşite de evenimente. Este nevoie să regândim modul în care ne implicăm în spaţiul răsăritean, este nevoie de o nouă politică la răsărit, este nevoie de o relansare, inclusiv a relaţiilor cu Federaţia Rusă, şi, este evident, obligaţia României ca, de o manieră mai sofisticată şi mai eficientă, să readucem subiectul graniţei de răsărit a UE şi a NATO în atenţia decidenţilor occidentali", a spus Geoană.

Preşedintele Senatului a adăugat că, atât la Bruxelles, cât şi la Washington, interesul pentru evoluţiile din zona estică este "mult redus", deşi state precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia se află într-o perioadă de "imensă dificultate, cu implicaţii strategice şi cu rezultate ce pot să afecteze nu numai interesul naţional românesc, dar şi interesul occidental în sens mai larg".