MENIU

Geoană la întâlnirea cu Biden: România ia foarte în serios articolul 5, securitatea e o povară comună

Foto: wordpress.com

Preşedintele PSD Mircea Geoană s-a întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden, exprimându-şi în debutul întrevederii convingerea că noua administraţie de la Casa Albă vede România ca pe un scut şi un pod spre est.

Liderul PSD a precizat că vede vizita vicepreşedintelui Biden la Bucureşti ca pe o reasigurare mutuală că Statele Unite ale Americii sunt interesate de regiune şi de România şi că statele din regiune sunt interesate de parteneriatul cu Statele Unite, apreciind că parteneriatul strategic româno-american va dura pentru decenii de acum înainte.

"Sunt convins că noua administraţie americană va vedea România ca pe un scut şi un pod în regiune şi zona Mării Negre. România ia foarte în serios articolul 5, securitatea este o povară comună", a spus Geoană. "Nu ar trebui să fim doar periferia vestului, ci un pod, vrem să vedem Marea Neagră şi regiunea devenind mai lucrativă", a mai precizat liderul PSD.

Geoană a spus că vizita lui Biden în România este de relevanţă strategică, apreciind că România este probabil cel mai pro-american stat din Europa.

La rândul său, Joseph Biden a prezentat mesajul principal transmis de preşedintele Barak Obama pentru regiune, anume că SUA este angajată în parteneriatul strategic şi că articolul 5 are o mare însemnătate. Biden a spus că România este nu doar un pod, ci ar putea fi un exemplu pentru celelalte state din regiune în ceea ce priveşte economia de piaţă şi democraţia. Biden a lăudat din nou militarii români din teatrele de operaţii comune, arătând că aceştia sunt "adevăraţi luptători" şi că România ar trebui să fie mândră.

Mircea Geoană a venit la reşedinţa ambasadorului american însoţit de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu şi de fostul ministru al Internelor Dan Nica. Înainte de plecarea liderilor PSD, la reşedinţa ambasadorului au ajuns şi liderul PNL Crin Antonescu, însoţit de Teodor Meleşcanu şi Dan Mihalache.