MENIU

Geoană îi cere lui Băsescu să convoace factorii responsabili de reforma Justiţiei

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a solicitat, luni, şefului statului, prin intermediul unei scrisori deschise, ca, "în faţa pericolului ca România să fie supusă sancţiunilor UE" să convoace de urgenţă "factorii de decizie" pentru discutarea unui eventual raport negativ al CE pe Justiţie.

"În faţa pericolului ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări din partea Comisiei Europene, vă solicităm ca, de urgenţă, să convocaţi o întrunire a factorilor responsabili - prim-ministru, ministrul Justiţiei, Procurorul General, preşedintele CSM ş.a. - spre a discuta situaţia de fapt şi măsurile care se impun pe viitor în gestionarea reformei din Justiţie", i-a scris Geoană şefului statului.

De asemenea, preşedintele Senatului l-a informat pe preşedintele Băsescu despre starea Codurilor juridice în Parlament. "Doresc să vă informez că, prin efortul Parlamentului României şi în urma unei serioase consultări cu specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, începând de azi, 11 mai 2009, Codurile Civil şi Penal au fost amendate şi sunt gata pentru adoptare", a precizat Geoană.

"Codurile de procedură civilă şi penală sunt în dezbatere şi, aşa cum au fost informaţi oficialii europeni şi reprezentanţii statelor europene în România, dezbaterile vor fi încheiate în lunile următoare. De asemenea, vă reamintesc faptul că Parlamentul României a soluţionat majoritatea dosarelor care conţineau cereri ale Parchetului privind avize de începere a urmăririi penale ale unor actuali sau foşti demnitari", nu a uitat liderul PSD să facă referire şi la una dintre principalele teme legate de lipsa reformei justiţiei în România, anume tergiversarea unor dosare de mare corupţie în Legislativ.

Preşedintele PSD a reluat îngrijorările legate de fondurile europene destinate României, care ar putea fi sistate. În acest sens, el i-a scris preşedintelui despre semnalele "care anunţă că, din diferite motive, România riscă să fie supusă unor măsuri de natură a reduce sumele la care are dreptul să se aştepte din partea Uniunii Europene".

Între "semnalele" invocate de liderul PSD, Geoană a enumerat Memorandumul Comisiei Europene, "referitor la transferul a cinci miliarde de euro pentru echilibrarea balanţei de plăţi a României", "cererea Bundestagului ca României să îi fie suspendată plata fondurilor structurale, aşa cum s-a procedat şi cu Bulgaria", "discursurile pronunţate în cadrul Congresului Partidului Popular European de la Varşovia". "Concluzia este că există riscul real ca României să i se aplice sancţiuni financiare prin invocarea situaţiei din Justiţie", a susţinut el.

Pentru a-l convige pe preşedinte, Geoană i-a amintit despre ultima convocare la Cotroceni a factorilor cu responsabilităţi în domeniul reformei Justiţiei, prilej cu care şeful statului a solicitat o analiză unitară a raportului pe Justiţie, care să presupună o discuţie între toate instituţiile implicate.

"În acest context, îmi exprim convingerea că veţi da curs favorabil solicitării de a convoca o întâlnire cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie, cu atât mai mult cu cât acest proces implică responsabilităţi şi eforturi instituţionale dincolo de atribuţiile Parlamentului României", şi-a încheiat liderul PSD scrisoarea pe care a semnat-o "cu sinceritate, Mircea Geoană".
Mai multe articole despre:
justiţie Mircea Geoană PSD Traian Băsescu