MENIU

Geoană, Blaga, Mănescu şi Kelemen vor lansa temele de campanie pentru europarlamentare

Foto: NewsIn

Şefii de campanie pentru PE ai PSD şi PNL sunt alţii decât cei care au condus campania precedentă, Miron Mitrea şi Bogdan Olteanu fiind înlocuiţi de Mircea Geoană şi Rareş Mănescu, din cauza schimbării raportului de forţe din partide, în timp ce PD-L mizează pe aceiaşi strategi, Flutur şi Blaga.

Înainte de a-şi desemna candidaţii, partidele au stabilit componenţa echipelor care vor coordona campania electorală pentru alegerile din 7 iunie.

În condiţiile în care prezenţa la vot a fost în continuă scădere, echipele de campanie vor trebui să răspundă provocării de a-şi mobiliza electoratele şi de a câştiga noi votanţi, mai ales că europarlamentarele sunt văzute de liderii partidelor ca un test în vederea alegerilor prezidenţiale.

Dacă la parlamentarele de la finalul anului trecut social-democraţii au mizat pe Miron Mitrea, iar liberalii pe Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu, europarlamentarele din acest an vor fi coordonate de Mircea Geoană, respectiv Rareş Mănescu şi Ludovic Orban.

Schimbările nu survin în urma unor evaluări făcute de partide vizavi de performanţele foştilor şefi de campanie, ci în urma consolidării puterii preşedintelui PSD şi, în cazul PNL, în urma venirii lui Crin Antonescu la cârma partidului.

Astfel, PSD va avea pentru alegerile europarlamentare un grup strategic de campanie condus de preşedintele Mircea Geoană şi o echipă tehnică de campanie condusă de Valeriu Zgonea, secretarul general interimar.

Din echipa strategică vor mai face parte lideri marcanţi ai PSD, mai mult din garda veche: preşedintele de onoare Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, dar şi Dan Nica şi Liviu Dragnea.

Coordonatorul echipei tehnice a precizat că cei care s-au ocupat de partea tehnică a campaniei PSD la nivel naţional până la alegerile parlamentare din toamnă îi vor susţine, prin experienţa lor, pe tinerii care compun noua echipă.

Echipa care va coordona campania PD-L pentru europarlamentare va fi condusă de Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga, aceeaşi lideri ai partidului care s-au implicat şi în campaniile partidului în 2008.

Şeful de campanie al PNL va fi Rareş Mănescu, a cărui soţie, Ramona Mănescu, ocupă locul patru pe lista de candidaţi pentru Parlamentul European, iar Departamentul de Comunicare va fi coordonat de Adriana Săftoiu. 

De asemenea, şi prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, în calitate de coordonator al strategiei politice, se va implica semnificativ în campania pentru Parlamentul European.

În ceea ce priveşte lista maghiarilor, pe care reprezentanţii UDMR şi CNMT se regăsesc în raport de 75%-25%, Szilagyi Zsolt, unul dintre apropiaţii episcopului Laszlo Tokes, va coordona campania din partea CNMT. Szilagyi este el însuşi candidat, dar pe locul patru, care este semieligibil, pe lista comună UDMR-CNMT.

Din partea UDMR, şeful campaniei este preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, care a condus campaniile electorale ale Uniunii din ultimii ani. La alegerile parlamentare, în campanie a fost implicat şi fostul preşedinte executiv al UDMR, Takacs Csaba.

Campania candidatului independent Elena Băsescu va fi coordonată de Ana Zvirid, preşedintele OT PDL Sector 1.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 7 iunie, România urmând să trimită în Parlamentul European 33 de reprezentanţi.