MENIU

Generalul (r) Dumitru Iliescu îi cere preşedintelui să dovedească acuzaţiile la adresa sa

Foto: NewsIn

Generalul (r) Dumitru Iliescu îi cere, printr-o scrisoare deschisă, lui Traian Băsescu să facă publice dovezile pe care le are în cazul său, el susţinând că nu este adevărat că a fost implicat în sustragerea de documente din arhiva DGIPI şi că va face plângere penală împotriva conducerii SRI.

În scrisoarea deschisă, datată 19 octombrie şi remisă marţi, Dumitru Iliescu afirmă că declaraţiile şefului statului la un post de televiziune despre implicarea sa în sustragerea de documente din arhiva DGIPI sunt "mincinoase şi iresponsabile".

Generalul în rezervă susţine că Băsescu ar fi dispus, în urmă cu un an, conducerii SRI să îl supravegheze, măsură care ar include interceptarea convorbirilor sale telefonice şi ale apropiaţilor. Dumitru Iliescu precizează că motivul, ce ar fi fost inventat, s-ar fi referit la organizarea unei lovituri de stat. "Vă asigur, Domnule Preşedinte, că nu există un asemenea motiv. Eu cred, cu siguranţă mai mult decât Dumneavoastră, în valorile noastre democratice şi sunt convins că în România secolului XXI, înlăturarea unui şef de stat se poate face numai prin demersuri democratice, constituţionale".

În continuare, Dumitru Iliescu arată că supravegherea sa de către SRI nu ar fi avut rezultate şi de aceea ar fi fost inventată "povestea" cu arhiva DGIPI şi despre legăturile sale cu lumea interlopă.

"Vă rog, Domnule Preşedinte, să faceţi publice dovezile pe care le aveţi în legătură cu aceste acuzaţii. Sunt convins că nu aveţi ce prezenta, pentru că nu am solicitat şi nu am primit docuemnte din acestă arhivă şi nici alte documente de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nu m-am întâlnit în aceată perioadă nici cu Dl. Păun, nici cu Dl. Trosca, pe care de altfel nici nu îi cunosc", precizează generalul în scrisoare, acuzându-l pe preşedinte că ar fi cerut SRI să furnizeze presei asemenea informaţii.

Dumitru Iliescu reia acuzaţiile împotriva lui Traian Băsescu apărute în presa ultimilor ani, respectiv cele privind implicarea rudelor în afaceri cu armament, cele privind folosirea de bani în campanie de la MTS şi Ministerul Turismului, cele privind colaborarea cu Securitatea etc.

În final, generalul în rezervă face referire la pericolul implicării SRI în "şantajarea  şi influenţarea oamenilor politici şi judecătorilor Curţii Constituţionale".

"(...) Vă rog, dacă nu transmiteţi mass-mediei dovezile pe care le aveţi în legătură cu acuzaţiile pe care mi le-ati adus, să vă cereţi scuze în mod public", afirmă Dumitru Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 15 octombrie, că fostul ministru de Interne Dan Nica a pus DGIPI "total" la dispoziţia lui Marian Vanghelie, Dumitru Iliescu şi Cătălin Voicu, în ciuda faptului că a avut o discuţie cu el la care i-a spus să nu facă acest lucru. Întrebat dacă Marian Vanghelie ar fi putut avea acces la arhivele DGIPI, şeful statului a răspuns că "legal" nu ar fi posibil acest lucru.