MENIU

General Motors şi Chrysler vor renunţa la 2.300 de dealeri, în cadrul eforturilor de restructurare

Foto: autoincar.com

General Motors Corp a anunţat că va renunţa la 1.600 de dealeri, în contextul în care încearcă să taie masiv din costurile operaţionale, înaintea termenului limită dat de administraţia Obama pentru a se restructura.

Chrysler a avut un anunţ similar vineri, iar puse laolaltă, deciziile vor rezulta în eliminarea a 2.300 de dealeri auto. Aceste măsuri fără precedent vor rezulta în disponibilizarea a circa 100.000 de persoane şi arată amploarea crizei ce a cuprins economia americană.

"Va fi un dezastru. Aceşti dealeri sunt foarte importanţi pentru comunităţile locale. Vor fi multe efecte secundare", a spus un consultant din sectorul auto.
GM a anunţat că vrea să renunţe la 1.100 de dealeri auto ce nu sunt profitabili, prin refuzul de a reînnoi franciza. Autorizaţiile expiră în octombrie 2010.

Grupul auto a cheltuit mai mult de un miliard de dolari pentru închiderea diviziei Oldsmobile şi a închis 2.800 de dealeri auto în ultimii 10 ani. GM nu oferă compensaţii acestor dealeri, însă îi va ajuta să îşi închidă afacerile.  
Vânzările auto din SUA sunt la cel mai scăzut nivel din anii '80 şi nu există indicii privind o revenire. Acţiunile GM s-au ieftinit vineri cu şase cenţi, la 1,09 dolari/titlu. GM supravieţuieşte printr-un ajutor guvernamental de urgenţă de 15,4 miliarde dolari. Pierderile totale înregistrate de companie din 2004, ultimul an profitabil, se ridică la 82 miliarde dolari.

Preşedintele american Barack Obama a stabilit termenul limită de restructurare la 1 iunie, oferind grupului 60 de zile pentru a se reorganiza fără să intre în faliment. Acesta a respins planul iniţial al companiei, de a disponibiliza 47.000 persoane în acest an, pentru a reduce datoriile cu 28,5 miliarde dolari, spunând că nu este suficient pentru ca grupul să redevină viabil.
Conform planului de restructurare publicat pe 27 aprilie, GM a decis să desfiinţeze marca Pontiac, să închidă alte două fabrici şi să elimine alte 7.000 de locuri de muncă până la sfârşitul anului.

Mai multe articole despre:
Chrysler dealeri auto Pontiac