MENIU

Gazprom a micşorat producţia de gaz pentru prima dată în zece ani, ca urmare a diminuării cererii

Foto: russiablog.org

Scăderea consumului de gaze naturale a constrâns Gazprom, monopolul rusesc al gazului, să coboare producţia a doua lună consecutiv, pentru prima dată în ultimii zece ani, scria marţi cotidianul Vedomosti, citat de RIA Novosti.

Experţii estimează că o reducere cu 10% a extracţiei celei mai mari companii de gaze naturale din lume ar putea însemna o diminuare cu 0,3-0,5% a produsului intern brut (PIB) al Rusiei.

Potrivit datelor operaţionale, extracţia zilnică a Gazprom a scăzut la jumătatea lui februarie cu 13,3%, comparativ cu 2008. Per ansamblu, în Rusia extracţia a scăzut cu 9,9%. 

Producţia Gazprom se diminuase cu 13,7% în ianuarie, dar motivul principal îl reprezentase la momentul respectiv conflictul gazului cu Ucraina.

În prezent, reprezentanţii monopolului rusesc acuză scăderea cererii, în contextul în care criza îşi face resimţite efectele, observă analistul Pavel Sorokin de la casa de brokeraj UniCredit Aton.

Gazprom a avertizat că volumul total al extracţiei din 2009 ar putea fi de 510 miliarde metri cubi, potrivit experţilor de la UniCredit Aton, la sfârşitul unei reuniuni din februarie cu reprezentanţi ai Gazprom. 

Cuantumul reprezintă o scădere cu 7%, comparativ cu 2008. Analiştii de la Citi au anunţat, pe de altă parte, un volum de 520 miliarde metri cubi.

Reprezentanţii Gazprom, însă, au dezminţit aceste cifre, mai scrie RIA Novosti. 

Mai multe articole despre:
Gazprom gaz producţie