MENIU

Gafe de-a lungul istoriei ceremoniei decernării premiilor Oscar

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5109/1030284/1/oscar.jpg

Istoria decernării premiilor Oscar nu a fost scutită de-a lungul anilor de incidente. Discursuri politice, un om care a apărut dezbrăcat pe scenă sau câştigători huiduiţi de public sunt doar câteva dintre ele.

În 2006, George Clooney, care a luat Oscarul pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar'', a afirmat că este mândru să lucreze într-un domeniu care militează în favoarea drepturilor minorităţilor sau care lupta împotriva SIDA, în condiţiile în care aceste subiecte sunt controversate.

Tot în 2006, Jon Stewart, gazda premiilor Oscar, s-a adresat publicului cu "doamnelor, domnilor şi.... Felicity", cu referire la actriţa Felicity Huffman, care a fost nominalizată în acel an pentru rolul unui transsexual.

La rândul său, Michael Moore, laureat cu Oscarul pentru Cel mai bun documentar în 2003, a părăsit scena în huiduielile asistenţei. Moore a lansat un ''Ruşine, domnule Bush'', la trei zile după ofensiva americano-britanică împotriva regimului lui Saddam Hussein.

Tot în 2003, actorul Adrien Brody a sărutat-o pe buze pe Halle Berry, iar în 1999, exuberantul italian Roberto Benigni a sărit din scaun în scaun pînă pe scenă unde a primit premiul de interpretare pentru filmul ''Viaţa e frumoasă''.

În acelaşi an, când Elia Kazan a primit Oscarul pentru întreaga carieră, mai multe zeci de staruri au refuzat să se ridice şi să aplaude, în semn de protest faţă de cel care a fost considerat unul dintre colaboratorii senatorului Joseph McCarthy în anii '50. McCarthy a impus concedierea a zeci de actori, scenarişti şi regizori sub acuzaţia că sunt comunişti.

În 1987, comicul Chevy Chase a deschis ceremonia cu ''Bună seară, specie de ipocriţi de la Hollywood'', cuvinte care i-au îngheţat pe cei prezenţi.

În 1975, o femeie care s-a prezentat sub numele Sacheen Littlefeather a urcat pe scenă pentru a refuza Oscarul, în numele lui Marlon Brando, ca protest faţă de modul în care sunt tratate la Hollywood pieile roşii.

În 1974, un bărbat a reuşit să-i păcălească pe poliţişti şi a urcat pe scenă dezbrăcat.

Mai multe articole despre:
Oscar incidente gafe