MENIU

G20 va deveni principalul forum economic mondial, anunţă Casa Albă

Foto: designthinking.ideo.com

Liderii din G20, reuniţi joi şi vineri la Pittsburgh, au acceptat ca acest grup să devină "forumul principal pentru cooperarea lor economică pe plan internaţional", a spus Casa Albă.

Preşedinţia americană nu precizează ce soartă va avea G8, dar un oficial din G20 a asigurat că această decizie nu înseamnă sfârşitul clubului celor opt state cele mai dezvoltate.

G20, format în 1999, reunea iniţial miniştrii de finanţe şi bancheri din cele mai importante 20 de economii ale planetei. Aceste ţări reprezintă circa 90% din PIB-ul mondial. Criza financiară şi economică a adus însă acest grup în prima linie, iar în mai puţin de un an au avut loc trei summituri cu şefi de state şi de guverne. 

Primul a avut loc la Washington în noiembrie 2008, al doilea la Londra, în aprilie, iar al treilea are loc în prezent la Pittsburgh.

Această instituţionalizare a G20, în detrimentul G8, va permite, potrivit Casei Albe, garantarea prezenţei "ţărilor necesare construirii unei economii globale mai puternice şi mai echilibrate, va permite reformarea sistemului financiar şi ameliorarea vieţii celor mai săraci".

Mai multe articole despre:
G20 forum G8 forum economic