MENIU

Funcţionarii publici pot lucra şi în domeniul privat

Foto: gov.md

Fucţionarii publici pot exercita funcţii şi în domenii de activitate din sectorul privat, care nu au legătură "directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate", prevede "Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice" care a fost trimisă în Parlament.

"Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului", se arată în forma finală a proiectului Legii unitare de salarizare, rezultat în urma analizei făcute de reprezentanţii Guvernului cu cei ai FMI şi ai Comisiei Europene.

Ultima formă a Legii unitare prevede un coeficient maxim de salarizare pentru funcţia de prefect de 7,4, iar pentru un secretar general de 7,2.
Documentul mai prevede că salariul minim de încadrare pentru de angajaţii cu studii superioare care lucrează în sectorul public este de 1,75 salarii minime, iar cel mai mic venit este echivalentul a 1,2 salarii minime.

Un secretar de judeţ, treapta I, respectiv al municipiului Bucureşti, are un coeficient în grilă de 6,5, în timp ce un secretar de municipiu reşedinţă de judeţ cu peste 320.000 de locuitori şi un secretar de sector echivalentul a 6,35 salarii minime.     

Totodată, un secretar de primărie, treapta I de salarizare, al unui municipiu cu peste 320.000 de locuitori va câştiga 6,2 salarii minime, în timp ce un secretar de oraş între 5,15 şi 5,3 salarii minime. Un secretar de comună, treapta I de salarizare, va avea un venit cuprins între 4,9 şi 5,1 salarii minime, în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii.

"Funcţionarii publici care ocupă în condiţiile legii funcţii publice de conducere de secretar al comunei şi nu au absolvit studiile superioare juridice sau administrative beneficiază de salariul de bază prevăzut de prezenta lege diminuat cu 15%", se mai arată în Legea unitară de salarizare.

Totodată, un director general într-o primărie va câştiga maximum 5,4 salarii minime, în timp ce un şef de birou între 4,55 şi 4,55 salarii minime. Consilierii şi inspectorii vor primi între 1,8 şi 3,6 salarii minime, în funcţie de treapta de salarizare şi vechime, în timp ce un consilier debutant cu studii superioare va avea 1,75 salarii minime.

Cel mai mic salariu îi va reveni unui referent debutant cu studii medii, acesta având un coeficient în grila de salarizare egal cu 1,2.
Pe de altă parte, managerii publici vor câştiga în funcţie de grade între 5 şi 7 salarii minime pe economie.

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Legea educaţiei naţionale, Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI.

Mai multe articole despre:
funcţionari publici privat salarizare unică