MENIU

Franţa trimite anual tone de deşeuri nucleare în Rusia

Foto: liberation.fr

Franţa trimite anual tone de deşeuri nucleare în Rusia, scrie ziarul Libération într-o anchetă publicată luni, la care grupul Electricité de France (EDF) a răspuns afirmând că este vorba de material reciclabil şi nu de rebuturi.

Potrivit Liberation, aproape 13% din materialele radioactive produse în prezent în Franţa sunt stocate în complexul atomic Tomsk-7, în Siberia.

De la mijlocul anilor '90, circa 120 de tone de uraniu sărăcit ajung anual în Franţa, potrivit ziarului. 

"Acest uraniu este reîmbogăţit, ceea ce produce 10% din materialele reutilizabile ale EDF, şi 90% de uraniu foarte sărăcit (...) care devin proprietatea uzinei ruse Tenex", explică Libération

Autorul articolului a participat la un documentar pe acelaşi subiect, intitulat "Déchets: le cauchemar du nucléaire" (Deşeuri: coşmarul nuclear), care urmează să fie difuzat marţi de postul de televiziune Arte. 

EDF a răspuns, asigurând că nu transportă "niciun deşeu nuclear în Rusia". "Deşeurile radioactive obţinute din combustibili rămân în Franţa", unde sunt condiţionate şi depozitate "în siguranţă", a anunţat o purtătoare de cuvânt a grupului. 

"Numai uraniu reciclabil, obţinut din tratarea combustibilor de la centralele nucleare ale EDF, este transportat în Rusia pentru a fi îmbogăţit", a precizat ea. 

EDF şi grupul Areva, însărcinat cu tratarea combustibilului folosit de centralele grupului electric, au anunţat că acest uraniu sărăcit poate fi reutilizat, ceea ce este criticat de asociaţii precum Greenpeace. 

Mai multe articole despre:
deşeuri nucleare EDF