MENIU

Franţa intenţionează să găzduiască un deţinut algerian de la Guantanamo

Foto: thewashingtonnote.com

Franţa examinează posibilitatea de a găzdui un deţinut algerian de la centrul de detenţie de la Guantanamo, pe care preşedintele american Barack Obama vrea să-l închidă până în ianuarie 2010, au anunţat joi mai multe surse citate de AFP.

Doi deţinuţi algerieni au fost declaraţi nevinovaţi de către justiţia americană şi ar fi putut fi eliberaţi încă din noiembrie 2008. Este vorba despre Lakhdar Boumediene, în vârstă de 42 de ani, şi de Saber Lahmar, în vârstă de 39 de ani.

Franţa examinează posibilitatea de a primi pe teritoriul său un fost deţinut algerian de la Guantanamo, "pentru că există legături istorice între Franţa şi Algeria", a declarat un oficial american.

O sursă apropiată discuţiilor în curs dintre Departamentul de Stat şi Franţa a confirmat, sub acoperirea anonimatului, că "au loc negocieri în prezent în legătură cu un algerian".

Obama şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se vor întâlni vineri pentru discuţii bilaterale, cu ocazia summitului NATO, la o zi după reuniunea G20 de la Londra.

Niciuna dintre cele două surse nu a fost în măsură să precizeze când ar putea fi mutat deţinutul în Franţa, însă "nimeni nu va fi transferat înainte ca Statele Unite să găzduiască", la rândul ei, deţinuţi pe teritoriul său, a declarat un oficial american, făcând aluzie la cei 17 chinezi uiguri închişi de şapte ani la Guantanamo, deşi majoritatea dintre eu fost declaraţi nevinovaţi în urmă cu patru ani. 

Un judecător federal a autorizat în octombrie 2008 eliberarea lor la Washington, unde locuieşte cea mai numeroasă comunitate de uiguri din Statele Unite, însă o Curte de Apel a anulat decizia. Chinezii uiguri, o minoritate musulmană şi turcofonă, sunt persecutaţi de Beijing, astfel că Washingtonul nu vrea să îi trimită în China.

Lakhdar Boumediene şi Saber Lahmar fac parte dintr-un grup de şase algerieni din Bosnia care au fost arestaţi în octombrie 2001, interogaţi şi declaraţi nevinovaţi de poliţia bosniacă, înainte de a fi predaţi de aceasta Statelor Unite. Ei sunt printre primii deţinuţi care au sosit la Guantanamo, în ianuarie 2002.

Guvernul fostului preşedinte american, George W. Bush, îi suspecta că au plănuit un atentat asupra ambasadei americane din Sarajevo, însă, deşi acuzaţiile au fost rapid abandonate, cei şase algerieni nu au fost puşi în libertate.

Boumediene este unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din Statele Unite, pentru că decizia din iunie 2008 a Curţii Supreme de a recunoaşte dreptul deţinuţilor de la Guantanamo de a da în judecată justiţia federală pentru a contesta arestarea lor poartă numele său.

Lahmar şi trei alţi deţinuţi au fost primii declaraţi nevinovaţi la 20 noiembrie 2008 de un judecător care a calificat arestarea lor drept ilegală şi a cerut administraţiei să-i elibereze. Ceilalţi trei, care au cetăţenie bosniacă, s-au întors în Bosnia la sfârşitul lunii decembrie.

Mai multe articole despre:
Franţa G20 Sarkozy Guantanamo deţinut Obama algerian