MENIU

Franţa înregistrează un caz probabil de sindrom Guillain-Barre, după vaccinarea împotriva A/H1N1

Foto: theglobeandmail.com

Un caz probabil de sindrom Guillain-Barré, o boală rară a sistemului nervos periferic, a fost înregistrat pe 10 noiembrie în Franţa, după vaccinarea împoriva gripei porcine, a anunţat Ministerul Sănătăţii, precizând că este vorba de o formă moderată a maladiei, care evoluează favorabil.

Cazul a fost semnalat în cadrul dispozitivului de urmărire a efectelor vaccinării, în prima zi a unei campanii naţionale de vaccinare, marcată de o prezenţă slabă şi de neîncredere faţă de vaccin.

În fiecare an, în Franţa, între 1.700 şi 1.899 de persoane cu sindrom Guillain-Barre sunt internate, adică aproximativ cinci pe zi, afirmă ministerul, care precizează că, în majoritatea cazurilor, apariţia sindromului Guillain-Barre este legată de un episod infecţios, bacterial sau viral, precum gripa.

Autorităţile au subliniat că "atribuirea unui caz de sindrom Guillain-Barre unei vaccinări necesită o expertiză aprofundată", care va fi desfăşurată de Agenţia de securitate sanitară a produselor de sănătate (AFSSAPS).

Vaccinarea împotriva gripei porcine, gratuită şi voluntară, a început pe 12 noiembrie în Franţa. Ministrul Sănătăţii s-a vaccinat, pentru a dat un exemplu, şi a dat asigurări că şi preşedintele Nicolas Sarkozy va proceda la fel.

În pofida unei campanii intense de informare desfăşurate de Ministerul Sănătăţii, neîncrederea persistă în rândul populaţiei, potrivit celor mai recente sondaje. Numai aproximativ 20% dintre francezi intenţionează să se vaccineze, pentru că se tem de efectele secundare.