MENIU

Franks: FMI va livra următoarea tranşă României \"cel mai probabil în februarie\"

Jeffrey Franks revine în ianuarie la Bucureşti

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional a declarat că misiunea va reveni la Bucureşti în ianuarie.

FMI va livra României următoarea tranşă \"cel mai probabil în luna februarie\", în condiţiile în care misiunea va reveni la Bucureşti în ianuarie, a declarat miercuri şeful delegaţiei Fondului, Jeffrey Franks, după întâlnirea cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

\"Tehnic, ar fi un program foarte strâns să încercăm să livrăm tranşa în ianuarie, dar lucrăm la calendarul exact. Anticipăm că misiunea va reveni în ianuarie şi, după finalizarea discuţiilor, vom merge foarte repede în board. Cel mai probabil, vom livra tranşa în februarie, dar ne mişcăm cât putem de repede\", a afirmat Franks.

El a calificat întâlnirea de la BNR ca fiind \"foarte productivă\" şi a precizat că oficialii au discutat despre datele actualizate privind sectoarele monetar şi financiar.

În plus, şeful misiunii FMI a prezentat băncii centrale evoluţia discuţiilor cu Ministerul Finanţelor şi detaliile viitoare ale programului.

Totodată, Franks a precizat că nu exclude livrarea cumulată a tranşelor trei şi patru pentru România. \"Este o posibilitate să livrăm tranşele împreună, dar discutăm încă şi calendarul nu e stabilit încă\", a spus el.

Şeful misiunii FMI a reiterat că ţinta în plan fiscal este ca România să ajungă la deficite bugetare reduse în următorii ani şi că decizia de reducere a cheltuielilor în acest sens aparţine guvernului.

\"Vreau să fie clar, pentru că au existat relatări cum că FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni, dar nu este cazul. FMI nu a impus măsuri anume. Există o anumită reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autorităţile, dar e decizia guvernului cum va reuşi acest lucru\", a completat Franks.

El a precizat că, miercuri după-amiază, va avea întâlniri cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu, sugerând că timpul pe care îl are la dispoziţie este prea scurt pentru a purta discuţii şi cu liderii partidelor politice.

\"Ne aflăm aici pentru doar două zile. Avem întâlniri cu această după-amiază cu premierul şi cu preşedintele\", a răspuns oficialul FMI, întrebat dacă va avea discuţii şi cu liderii partidelor politice.