MENIU

Fostul şofer al lui Osama bin Laden, închis în Yemen, a fost eliberat

Foto: huffingtonpost.com

Fostul şofer al lui Osama bin Laden, Salim Ahmed Hamdan, care s-a întors în luna noiembrie în ţara de origine, Yemen, după aproape şapte ani de detenţie la Guantanamo, a fost eliberat de poliţia yemenită, relatează AFP.

Hamdan s-a întors joi la locuinţa familiei sale, după furnizarea unei "garanţii" autorităţilor, ceea ce a permis eliberarea sa, a declarat un membru al familiei. Garaniţa - o formă de cauţiune - "este legată de faptul că el continuă să fie suspectat de apartenenţă la al-Qaida", a declarat un oficial yemenit, sub acoperirea anonimatului.

Hamdan era în închisoare în Yemen din 26 noiembrie. În vârstă de 40 de ani, el a fost în luna august primul prizonier de la Guantanamo condamnat pentru terorism de un tribunal militar excepţional. Procesul său a fost considerat emblematic în privinţa exceselor "războiului împotriva terorismului", având în vedere că a fost condamnat la doar cinci ani şi jumătate de închisoare, faţă de 30 de ani, cât ceruse administraţia americană.

Inculpat în 2003 pentru "complot" şi "susţinere materială acordată terorismului", el a fost declarat vinovat pentru ultimul cap de acuzare de către un juriu militar, în luna august. Completul de judecată a spus că el nu a fost direct implicat în activităţile lui bin Laden.

În perioada 1996 - noiembrie 2001, Salim Ahmed Hamdan l-a dus pe ben Lande în diverse tabere de antrenament al-Qaida şi la întâlniri, potrivit actului de acuzare al procesului lui Hamdan.

Arestat la sfârşitul anului 2001 în Afganistan, Hamdan, care este căsătorit şi are două fete, a ajuns la Guantanamo în mai 2002. El a declarat că a fost supus unor tratamente dure, fiind plasat şi la izolare.