MENIU

Fostul şef mafiot Toto Riina rupe tăcerea şi acuză statul pentru asasinarea unui judecător

Foto: salvemini.bo.it

Fostul şef suprem al mafiei italiene Toto Riina a pus capăt mai multor ani de tăcere, sugerând că serviciile secrete italiene l-au ucis pe un judecător care se opunea unor negocieri între stat şi mafie.

Toto Riina, supranumit "bestia" din cauza cruzimii, a pus capăt tăcerii sale care dura de ani zile la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost comemorată moartea judecătorului Paolo Borsellino. Riina fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea lui Borsellino şi a altui magistrat, Giovanni Falcone.

"Ei sunt cei care l-au ucis, m-am săturat să fiu ţap ispăşitor", a declarat el prin intermediul avocatului, sugerând implicarea statului şi a serviciilor secrete în acest asasinat.

Aceste declaraţii au relansat speculaţiile despre presupuse negocieri între stat şi mafie, pentru a pune capăt unui val de atentate sângeroase ale Cosa Nostra din anii '90, în schimbul unui regim carceral mai blând pentru mafioţi.

Una dintre ipotezele avansate de presă este că Borsellino se opunea acestor negocieri şi de aceea a fost asasinat.

Este prima oară oară când Riina vorbeşte despre acest caz, anterior el refuzând să răspundă oricăror întrebări ale judecătorilor.

Pentru "masacrele din 92" (asasinarea judecătorilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino), "nevinovaţii sunt în închisoare şi vinovaţii afară", a declarat vineri avocatul lui Riina, în timp ce pleca de la închisoarea Opera din apropiere de Milano, unde clientul său tocmai fusese interogat.

Magistraţii de la Caltanissetta (centrul Siciliei) au redeschis în urmă cu câteva luni anchetele asupra acestor asasinate, după apariţia unor mărturii noi şi a declaraţiilor unui fost membru al mafiei. Magistraţii au părăsit închisoarea de la Milano fără să facă declaraţii.

Trădat de foşti mafioţi, Toto Riina (în vârstă de 78 de ani), a fost arestat în 1993, după ce ascunsese timp de 23 de ani.

 

Mai multe articole despre:
Mafia