MENIU

Fostul şef al ISU Constanţa s-a folosit de numele Mihaelei Geoană într-o anchetă a DNA

foto:igsu.ro

Fostul şef ISU Constanţa, gen. (r) Petre Trandafir, arestat într-un dosar al DNA, i-a spus unui subordonat să nu-şi facă probleme în privinţa anchetei procurorilor pentru că va vorbi cu Mihaela Geoană, al cărei subordonat este, generalul lucrând în prezent pentru Crucea Roşie, spun surse judiciare.

Surse judiciare au explicat, pentru NewsIn, că în cadrul aceleiaşi discuţii cu un anume "locotenent Popa", anchetat şi el de DNA, Trandafir ar fi invocat şi numele lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu.

"Apar acele nume în discuţie, însă, vă daţi seama că e o imensă prostie să creadă cineva că ar fi intervenit Mircea Băsescu într-o asemenea chestie. Singura lui legătură cu Mihaela Geoană este că el lucrează în prezent la Crucea Roşie", a declarat luni pentru NewsIn avocatul lui Trandafir, Florentin Şurghie.

Surse judiciare au declarat, însă, pentru NewsIn că procurorul de caz i-ar fi promis lui Trandafir că nu va face propunere de arestare pe numele lui dacă va colabora cu DNA, pentru a demasca mai multe persoane care ocupă funcţii publice în Constanţa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, 1 iunie, recursul declarat de generalul (r) Petre Trandafir, fost inspector şef al ISU Dobrogea, şi colonelul Neculai Coman, actual prim-adjunct al aceleiaşi instituţii, împotriva arestării preventive dispuse în data de 28 mai.

Recursul a fost judecat de Completul de 9 judecători al instenţei supreme, iar decizia este definitivă.

La data de 28 mai 2009, Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de cei doi.

General (r) Petre Trandafir, fostul inspector şef al ISU Dobrogea şi colonelul Neculai Coman, actual prim-adjunct al aceleiaşi instituţii, falsificau lucrările celor care doreau să se angajeze subofiţeri la ISU, în sensul declarării ca admişi în urma examenului a unor candidaţi nepregătiţi.

Concret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari efectuează cercetări penale faţă de gen. mr. (r) Petre Trandafir, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea” Judeţul Constanţa şi col. Neculai Coman, prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată;  instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul lunii august 2007, cu ocazia desfăşurării concursului pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri în cadrul I.S.U. Dobrogea,  Trandafir  şi Coman (care era şi preşedinte al comisiei de examen) le-au ordonat unor subordonaţi, membri ai comisiilor de examen la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv.

Astfel, lucrările scrise ale celor peste120 de candidaţi au fost falsificate de către membrii comisiei de corectare, acestora fiindu-le acordată nota maximă sau punctaje foarte mari, fiind în final declaraţi admişi în mod fraudulos.

Drept consecinţă, spun anchetatorii, la subunităţile unde au fost declaraţi admişi cei peste 120 de candidaţi, au fost identificaţi, până în prezent, un număr de 35 candidaţi care, deşi au obţinut note peste media „7”, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate.

Dintre candidaţii declaraţi respinşi în mod incorect, un număr de 27 s-au constituit parte civilă în procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 de lei.

Mai multe articole despre:
DNA anchetă Crucea Rosie Mihaela Geoană