MENIU

Fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici nu se face vinovat de crime de război, a decis Tribunalul Penal Internaţional

Foto: bbc.co.uk

Fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici a fost achitat joi de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, care a decis că acesta nu se face vinovat de crime de război în Kosovo.

Milutinovici, alături de Nikola Sainovici, Dragoljub Ojdanici, Nebojsa Pavkovici, Vladimir Lazarevici şi Sreten Lukici, a fost acuzat de crime împotriva umanităţii, inclusiv omucidere şi persecuţii pe motive politice, rasiale sau religioase.

Crimele de care fusese acuzat s-au petrecut în primul semestru al anului 1999, în timpul campaniei militare sârbe împotriva etnicilor albanezi din Kosovo. Campania militară sârbă a fost oprită de acţiunea armată a NATO, alianţa având pe teritoriul Kosovo o forţă de menţinere a păcii de 16.000 de soldaţi.

Kosovo şi-a declarat independenţa şi s-a autoproclamat un stat suveran în februarie 2008.

Statul Kosovo se bucură de recunoaştere doar din partea a 54 de ţări. România şi alte 4 state membre ale Uniunii Europene nu se numără printre acestea. Serbia continuă să fie cea mai vehementă dintre contestatare. Belgradul a reclamat legalitatea proclamării independenţei de către Priştina la Curtea Internaţională de Justiţie.