MENIU

Foştii senatori sau deputaţi pot să ceară, timp de trei luni, indemnizaţia de parlamentar

Foştii deputaţi şi senatori pot cere statului indemnizaţia de parlamentar, în valoare de 15.000 lei.
FOTO: NewsIn

Din parlamentari de carieră, au ajuns şomeri. Este vorba despre foştii senatori sau deputaţi care n-au mai reuşit să intre în Parlament. Acum, se gândesc să se reprofileze sau eventual să-şi deschidă o afacere. Iar unii vor să profite cât mai pot de legile pe care le-au făcut - doar cu o declaraţie pe propria răspundere că nu au altă sursă de venit pot lua indemnizaţia de parlamentar pe trei luni, adică 15.000 lei.

Adrian Păunescu se numără printre cei care vor să ceară indemnizaţia tranzitorie. După 16 ani de Parlament, Păunescu spune că se va dedica integral cărţilor. Nu-i va uita însă nici pe alegătorii din colegiul unde a candidat. Recunoaşte însă că are totuşi nevoie de o sursă de venit.

Şi Doru Ioan Tărăcilă, fost senator, cu vechime de 19 ani în Parlament a rămas pe dinafară. Acum se vede nevoit să înceapă o nouă viaţă. După alegeri, Doru Ioan Tărăcilă s-a întors la baroul Călăraşi, al cărui decan este. Dar dacă va fi nevoie de el în Parlament, este dispus să se întoarcă. Tărăcilă este încă în cărţi pentru conducerea secretariatului general al Senatului. Funcţia i-ar readuce toate beneficiile de senator pe care le-a pierdut.

Şi fostul senator PC, Marius Marinescu, o ia de la zero. "Sunt inginer constructor şi o să încerc să activez în domeniu. În domeniul afacerilor", a declarat Marinescu. Fostul senator spune însă că nu are nevoie de indemnizaţia tranzitorie.

Potrivit legii, timp de trei luni de la expirarea mandatului, foştii aleşi pot beneficia de indemnizaţia de parlamentar, adică 5.000 lei lunar. E vorba în total de 15.000 de lei, bani pe care îi pot obţine pe baza unei simple declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că nu au altă sursă de venit. Legea a fost votată de parlament în urmă cu doi ani.