MENIU

Formarea alianţei anti-Băsescu tratată în editorialele de joi

Ziare

Alianţa PSD+PC - PNL este întoarsă pe toate părţile în editorialele de joi ale principalelor ziare.

\"Un front politic pentru reconstrucţie\" este editorialul lui Cornel Nistorescu din Cotidianul.

\"Coaliţia politică asumată ieri printr-un document semnat marchează apariţia oficială a alianţei anti-Băsescu. Autorul ei este, oricât ar părea de ciudat, chiar Traian Băsescu. Prin felul în care s-a purtat în ultima vreme, n-a făcut decât să invite partidele politice la o astfel de colaborare. Din chiar momentul în care a pricopsit România cu un premier de anvergura lui Emil Boc, Traian Băsescu trebuia să se aştepte la o contrareacţie. Doar n-o sta toată lumea drepţi, înghiţind afirmaţiile prezidenţiale repetate în versiunea motoretă. Pâr-pâr-pâr - aţi înţeles şi gata! Asta a zis preşedintele şi nu mai avem ce comenta! Dacă, după momentul căderii guvernului Boc în Parlament, Traian Băsescu n-ar fi scos ochii românilor cu finanţistul fătălău Croitoru şi s-ar fi gândit la o mişcare mai serioasă, acest front nu s-ar fi născut.\"

Adrian Halpert ne scrie în Adevărul despre \"Cum scăpăm de fraudă la urne\".

\"Menţinerea unui status-quo păgubos face parte din înţelegerea nescrisă dintre partide. Am văzut în ultimele zile tot felul de comentatori, care se dădeau de ceasul morţii în apărarea secţiilor speciale de vot. Că nu putem lua oamenilor dreptul de a vota, că oriunde ai fi nu poţi fi limitat electoral, că aia, că ailaltă... Tot felul de argumente împachetate într-un ambalaj de bun-simţ, la prima vedere. Dacă desfaci ambalajul, dai de conţinut: amatorism şi lipsă de cultură politică. Comentatorii respectivi n-ar fi în stare să indice vreo altă ţară din lumea civilizată - adică din rândul democraţiilor avansate - în care se votează ori pe liste speciale, ori în secţii speciale. Pentru că nu prea există aşa ceva. Sistemele electorale cu experienţă au găsit alte metode, mai puţin favorabile fraudei. S-au inventat votul prin corespondenţă, votul prin mandat, votul electronic sau înscrierea prealabilă într-un registru electoral. Un proiect de lege privitor la votul prin corespondenţă a existat şi prin Parlamentul României, dar a dispărut pur şi simplu. Nu e nici pe ordinea de zi, nici în aşteptare, nici pe la comisii, nimeni nu-şi mai aminteşte de el.\"

Florin Negruţiu scrie în Gândul despre Corabia pestriţilor.

\" \"United we stand!\" le zice dl. Geoană acum la televizor, explicând, cu citate din Obama, cum e cu alianţa încheiată ieri cu liberalii. Poate să nu-ţi placă Băsescu. Dar nu poţi să nu vezi şerpăria de la picioarele celor care \"stau uniţi\". Construită în jurul figurilor domnilor Crin Antonescu şi Mircea Geoană, care se prezintă \"garanţi ai unui nou mod de a face politică\" şi care poartă icoana neamţului Klaus Iohannis în toate procesiunile politice televizate, Alianţa \"O singură Românie\" n-are deocamdată nicio idee în afară de \"Jos Băsescu!\" Cu greu îţi poţi imagina o adunare mai pestriţă decât această Alianţă Anti, în care intră practic toată lumea care are o problemă (\"an issue\") cu dl. Băsescu. Găsim aici şi oameni sinceri în sentimentul lor (care îţi argumentează cu seriozitate de ce Traian Băsescu este \"trecutul\" sau \"răul absolut\"), şi exaltaţi (care l-au descoperit ei pe noul Hitler sau, hai, măcar pe noul Lukaşenko), dar şi multe lepre (care fie sunt supărate că \"ceilalţi mănâncă singuri şi nu împart\", fie au pierdut bani sau n-au mai făcut suficient de mulţi în ultimii ani).\"

\"Dragi votanţi ai lui Crin Antonescu...\" se intitulează editorialul lui Vlad Macovei din Evenimentul Zilei.

\"Sunteţi două milioane. Sunteţi educaţi, mai degrabă tineri, mai avuţi decât media românilor şi locuiţi în marile oraşe. Sunteţi, după toate probabilităţile, o parte importantă din clasa mijlocie a României.

Vă plac capitalismul şi libera iniţiativă. Urâţi toate metehnele comunismului. Veţi ieşi din criză înaintea multor compatrioţi, tocmai pentru că vă luptaţi pentru o viaţă mai bună.

Din aceste motive, veţi pune presiune pe viitorul guvern, oricare ar fi acela, să folosească banii publici cu cap, fără populisme ieftine. Să scape de bugetarii care taie frunză la câini. Să nu mărească taxele celor mai bogaţi, respectiv chiar ale dumneavoastră. Veţi cere ca licitaţiile guvernamentale să fie făcute corect şi transparent, pentru că mulţi dintre dumneavoastră lucraţi în firme care merită să câştige sau sunteţi chiar patronii acelor firme.\"