MENIU

FNGCIMM a majorat plafonul BCR pentru \"Prima Casă\" cu 108 milioane euro, până la 420 milioane euro

Foto: mondonews.com

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a majorat plafonul acordat BCR pentru programul \"Prima Casă\" cu 108 milioane euro, la 420 milioane euro, în condiţiile în care banca a primit, până în prezent, solicitări de împrumut de peste 205 milioane euro, a anunţat vineri BCR.

Suma creditelor solicitate prin programul "Prima Casă" la BCR corespunde unui număr de 4.800 dosare de credit.

"Dintre acestea, aproape 3.000 de dosare, totalizând peste 137 milioane euro au fost deja aprobate de BCR şi au primit ori urmează să fie solicitată garanţia FNGCIMM. Restul solicitărilor de credit se află în diverse stadii de analiză ori aşteaptă completarea dosarului cu documentele imobilului", se mai precizează că comunicatul băncii.

BCR oferă, în cadrul programului "Prima Casă", o dobândă formată din dobânda interbancară EURIBOR la 3 luni + o marjă de 3,8%. Perioada de acordare este de maximum 30 de ani.

Banca solicită un comision de acordare credit în valoare de 0,5%, aplicat o singură data la valoarea creditului, ceea ce înseamna o cotă de 0,017% pe an de creditare (pentru un credit de 30 de ani). Totodată, solicitantul va trebui să plătească potrivit legii un comision de garantare pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în valoare de 0,37% pe an.

Creditul are o valoare maximă de 57.000 euro, iar avansul cerut de bancă este de 5% din valoarea locuinţei, în cazul în care locuinţa are o valoare mai mică sau egală cu 60.000 euro. În cazul în care valoarea acesteia este mai mare de 60.000 euro, avansul este egal cu diferenţa dintre preţul locuinţei şi valoarea creditului.

FNGCIMM a anunţat, la începutul acestei luni, că guvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 bănci implicate în programul "Prima Casă", care au consumat foarte puţin din plafonul garanţiilor atribuite şi va redistribui sumele băncilor care au acordat cele mai multe credite.

Mai multe articole despre:
Prima Casă FNGCIMM