MENIU

FMI cere Greciei să nu mai întârzie în procesul de reformare a finanţelor publice

Foto: www.bloombiz.ro

Grecia trebuie să înceapă "fără întârziere" reforme importante pentru a-şi asana finanţele publice, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu publicat duminică de publicaţia elenă Kathimerini.

"Printre cele mai mari provocări ale Greciei pentru a reveni la ratele înalte de creştere (economică)", pe care le-a înregistrat în anii precedenţi, se numără "creşterea competitivităţii, iar din acest motiv trebuie să fie demarate fără întârziere reforme structurale de mare amploare", a spus Strauss-Kahn.

Grecia a înregistrat rate de creştere economică de peste 4% în ultimii ani, însă prevede un avans de doar 1,1% pentru acest an, ca urmare a crizei economice mondiale. Comisia Europeană este, însă, mai puţin optimistă, estimând o creştere a economiei elene cu doar 0,2% în 2009.

În al doilea trimestru din acest an, economia Greciei a crescut cu 0,3% faţă de primul trimestru, când înregistrase o scădere cu 1,3%, evitând astfel intrarea oficială în recesiune.

Strauss-Kahn a avertizat că îmbătrânirea populaţiei în Grecia va avea în curând un efect de încetinire a creşterii economice, ca şi în  alte ţări dezvoltate.

"Nu înseamnă că nu există nicio soluţie. Trebuie (adoptate) politici pentru limitarea unor dezechilibre precum nivelul înalt al deficitului şi al datoriei publice", a afirmat directorul FMI.

Comisia Europeană estimează o creştere accelerată a deficitului bugetar al Greciei, până la 5,7% din PIB în 2010, şi a cerut Atenei să îl readucă sub 3% din PIB chiar de anul viitor. Datoria publică a Greciei este una din cele mai înalte din zona euro, fiind estimată să ajungă la 96,3% din PIB în acest an.

Şeful FMI recomandă Greciei să întărească mai întâi transparenţa şi eficienţa administraţiei publice, pentru ca apoi să liberalizeze piaţa produselor şi serviciilor şi să reformeze piaţa muncii.

"Pe scurt, Grecia trebuie să se pună pe treabă, deoarece concurenţa din partea celorlalte ţări va fi dură", a conchis Strauss-Kahn.
Mai multe articole despre:
Grecia FMI reforme Dominique Strauss-Kahn