MENIU

FMI ar putea relaxa condiţiile impuse României şi altor state est-europene

Foto: 1235.ro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este pregătit să relaxeze condiţiile fiscale din programele de creditare a României, Letoniei şi Ungariei, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor economice, a declarat sâmbătă un oficial FMI.

Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior în cadrul departamentului european al Fondului, a declarat că este posibil ca Ucraina, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), spre deosebire de România, Letonia şi Ungaria, să primească fonduri suplimentare faţă de creditul de 16,4 miliarde dolari contractat deja, după ce un oficial a spus că Kievul ar putea căuta finanţare.

Reprezentanta Fondului a mai spus că ştirile din presă, potrivit cărora FMI ar putea permite Budapestei să urce la 3,9% din produsul intern brut (PIB) ţinta de deficit fiscal, în cadrul revizuirii programului de creditare a Ungariei de 25,1 miliarde dolari, sunt luate în considerare şi că nu va fi nicio schimbare a politicii Letoniei în ceea ce priveşte păstrarea unui curs legat la euro al monedei naţionale.

Statisticile publicate în cursul săptămânii despre creşterea economică din primul trimestru au arătat că declinul economic ce a afectat ţările est-europene membre ale UE ameninţă să coboare produsul intern brut mult sub nivelurile anticipate anterior de Fond.

FMI estimează că economia Letoniei se va comprima cu 12% anul acesta, dar statisticile pentru trimestrul I indică deja o scădere cu 18%.

Riga a cerut permisiunea să adâncească deficitul fiscal la 7% din PIB, de la nivelul de 5% stabilit anterior cu Fondul, iar Gulde-Wof a spus că ar putea exista o ajustare.

Fondul urmează, de asemenea, să încheie săptămâna viitoare o misiune de revizuire în Ungaria. Presa ungară a scris că Budapesta a cerut permisiunea de a urca nivelul ţintit pentru deficitul fiscal la 3,9% din PIB, de la 2,9% discutat anterior cu FMI.

Gulde-Wolf a spus că persepctiva pare realistă, deşi negocierile nu s-au încheiat încă. "Nu vreau să comentez cifra exactă, dar cea vehiculată este corectă", a spus reprezentanta Fondului.

"Este aceeaşi situaţie ca în Letonia, analizăm perspective economice mai slabe şi ajustăm cadrul macroeconomic la aceste condiţii, aşa că o anumită ajustare fiscală este garantată", a mai spus reprezentanta FMI.

În ceea ce priveşte situaţia României, care a înregistrat o scădere peste aşteptări a PIB-ului în ianuarie-martie, de 6,4%, reprezentanta Fondului a spus că procesul de revizuire este identic: "Dacă mediul global este ceea ce se schimbă şi nu politicile, atunci chiar trebuie să analizăm reevaluarea programelor", a mai spus Gulde-Wolf.

Cât priveşte declaraţiile vicepremierului ucrainean, care menţiona că Ucraina ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare creditulului de 16,4 miliarde dolari, reprezentanta Fondului a spus că acest lucru este posibil, dar a precizat că există limite până la care se poate împrumuta Ucraina.

"Este greu de evaluat fără să fi existat discuţii cu autorităţile, nu pot spune nimic concret", a mai declarat reprezentanta FMI.
Mai multe articole despre:
FMI condiţii deficit bugetar