MENIU

Fiul ultimului şah iranian avertizează că evenimentele din Iran ar putea duce la un război nuclear

Foto: REALITATEA.NET

Reprimarea opoziţiei iraniene ar putea avea consecinţe nefaste în întregul Orient Mijlociu şi ar putea conduce la un conflict nuclear, consideră Reza Pahlavi, fiul ultimului şah iranian, aflat în exil.

Înfrângerea taberei moderate, care protestează faţă de rezultatul de la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, "va încuraja extremismul de pe malurile Levantului să ajungă până la vena jugulară energetică a lumii", a declarat Reza Pahlavi. Acesta a părăsit Iranul cu un an înainte de expulzarea tatălui său, şahul Mohammad Reza Pahlavi, în timpul Revoluţiei islamice din 1979.

"Dacă se va întâmpla ce este mai rău, tiranii fanatici care ştiu că viitorul este împotriva lor ar putea pune capăt domniei lor prin propriile lor mijloace: holocaust nuclear", a adăugat fiul şahului în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Washington.

Pahlavi le-a cerut instituţiilor occidentale de presă să acţioneze în continuare ca o "arteră de informare, care leagă diferiţi membri ai mişcării pentru libertate din Iran", transmiţând întregii lumi mesajul manifestanţilor.

El a evocat cu emoţie moartea lui Neda, o tânără care a fost filmată după ce a fos împuşcată la manifestaţia de sâmbătă, înregistrare video ce a făcut înconjurul lumii. Tânăra a devenit simbolul protestelor.

Guvernul iranian a limitat capacitatea corespondeţilor străini de a transmite informaţii din timpul manifestaţiilor "ilegale" din Iran. Proteste au loc în toată ţara, iar la acestea participă toate clasele sociale ale populaţiei, de la muncitori de uzină la profesori universitari, a subliniat fiul şahului.

Iranienii au reuşit să compenseze interdicţia instituţiilor de presă de a lucra, trimiţând mesaje şi înregistrări video presei sau cunoscuţilor din străinătate prin intermediul site-urilor de socializare şi de transmitere a fotografiilor şi filmelor online, cât şi prin platforma Twitter.

Mai multe articole despre:
Iran Neda război nuclear