MENIU

Fiul lui Albert Camus se opune mutării rămăşiţelor filosofului la Panthéon

Nicolas Sarkozy vrea să transfere acolo resturile lui Camus la Panthéon

Fiul lui Albert Camus se opune dorinţei preşedintelui Nicolas Sarkozy de a muta rămăşiţele filosofului existenţialist la Panthéon la începutul lui 2010, pentru că acest lucru ar fi un nonsens raportat la viaţa celui care a scris despre \"omul revoltat\", scrie Le Monde.

Pentru a-l convinge să accepte \"pantheonizarea\" tatălui său, fosta jurnalistă Catherine Pégard, consiliera lui Nicolas Sarkozy, s-a întâlnit cu Jean Camus de mai multe ori, transmiţându-i chiar şi o invitaţie din partea şefului Republicii.

\"Am luat deja legătura cu membrii familiei. Am nevoie de acordul lor\", a declarat Sarkozy, la Bruxelles. Potrivit palatului Elysée, acordul surorii gemene a lui Jean, Catherine, nu pune nicio problemă. Miza este aceea de a vedea dacă Jean Camus, care trăieşte discret şi din moştenirea tatălui lui, poate să se opună transferului rămăşiţelor lui Albert Camus.

Jacques Chirac l-a distins pe scriitorul André Malraux în 1996 şi a mutat rămăşiţele lui Alexandre Dumas la Pantheon, iar Nicolas Sarkozy vrea să transfere acolo resturile lui Camus, la jumătate de secol după moartea accidentală a filosofului existenţialist.

\"Este adevărat că m-am gândit că ar fi o alegere pertinentă să îl ducem la Pantheon\", a confirmat preşedintele Republicii aflat joi la Bruxelles. \"Ar fi un simbol extraordinar, din punctul meu de vedere, un proiect la care ţin foarte mult. Am luat legătura deja cu membrii familiei. Am nevoie de acordul lor\", a spus Sarkozy.

Elysee a cerut în timpul verii mai multor ministere, mai ales celui al culturii, să propună candidaţi pentru \"pantheonizare\". Numele lui Camus, sugerat de Elysee, ar fi fost preferat, în locul celor ale lui Hector Berlioz şi Romain Gary. Sarkozy şi-ar dori să organizeze ceremonia cu ocazia a 50 de ani de la moarte scriitorului, pe 4 ianuarie 1960, într-un accident de maşină.

La Pantheon au fost depuse rămăşiţele celor mai importante personalităţi ale Franţei, printre care Voltaire şi Marie Curie.