MENIU

Firmele vor plăti cel puţin 4.333 lei la stat în ultimele opt luni din 2009, prin impozitul forfetar

Foto: romanialibera.ro

Firmele vor plăti cel puţin 4.333 lei la stat în ultimele opt luni din 2009, prin impozitul forfetar introdus începând cu 1 mai, urmând ca din 2010 impozitul forfetar anual să fie de 6.500 lei, arată proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de rectificare bugetară, obţinut de NewsIn.

Totodată, barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile şi firmele de pariuri sportive, "inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere", la care impozitul pe profit datorat statului din aceste activităţi este mai mic decât 5% din venituri sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate, se arată în proiectul de "Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificare bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri  financiar-fiscale".

Impozitul forfetar ar urma să fie aplicat începând din 1 mai, iar Finanţele au stabilit ca, pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele să plătească cel puţin 1.083 lei. Pentru trimestrele al treilea şi al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru întregul an 2009, firmele plătesc statului minim 4.333 lei, indiferent dacă fac sau nu profit.

Impozitul forfetar se aplică microîntreprinderilor şi firmelor din domeniile: tranzacţii imobiliare; activităţi de închiriere şi leasing; activităţi de investigaţii şi protecţie; comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete; comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor; hoteluri şi alte facilităţi de cazare; restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie; activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice; activităţi juridice şi de contabilitate; industria alimentară; fabricarea băuturilor; activităţi ale direcţiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activităţi de management şi de consultanţă în management; activităţi de arhitectură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică; activităţi ale agenţiilor turistice şi a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică; activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor; activităţi sportive, recreative şi distractive; transporturi rutiere şi alte activităţi de servicii.

Firmele din domeniile de mai sus, excluzând microîntreprinderile, la care impozitul pe profit este mai mic decât 0,5% din veniturile înregistrate, sunt obligate "la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor înregistrate, dar nu mai puţin de 6.500 lei anual", se menţionează în proiectul de OUG.
În cazul microîntreprinderilor, Finanţele propun majorarea impozitului de la 2,5% din venituri la 3% în 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identică, pe trimestre, cu cel plătit de celelalte firme din domeniile menţionate.

Valoarea de 6.500 lei va fi plătită din 2010, în condiţiile în care în Ordonanţă se stipulează că impozitul forfetar se aplică din 1 mai 2009, astfel că, pentru 1 mai - 31 decembrie 2009, firmele au de plătit cel puţin 4.333 lei, chiar dacă au pierderi.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, declara pe 26 martie că aproape 80% din societăţile din România declară pierderi duble faţă de profit, eschivându-se de la plata datoriilor către stat şi fac, astfel, concurenţă neloială celorlate firme.

"Din cele 617.525 de firme din România, doar 12.000 asigură aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor şi impozitelor către stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", afirma Pogea.

Ministrul atrăgea atenţia că, în 2007, aproape 242.000 de firme cu pierderi au înregistrat o cifră de afaceri de 134 miliarde lei şi o rată medie a pierderii de 16,2%.
Mai multe articole despre:
profit firme Gheorghe Pogea impozit forfetar