MENIU

Firmele sunt nevoite să apeleze la renegocierea contractelor

Foto: graphicsavingsgroup.com

Firmele de avocatură se confruntă, de la declanşarea crizei economice, cu o creştere accelerată a cazurilor de renegociere a contractelor încheiate înainte de octombrie 2008, potrivit avocatului asociat la casa de avocatură Ţucă Zbârcea & Asociaţii, Cornel Popa. El a precizat că o soluţie pe viitor este introducerea în contracte a clauzei de impreviziune.

"Avem foarte multe cazuri de renegociere a contractelor. În 2008, astfel de cazuri se apropiau de zero", a declarat Cornel Popa.

Unul dintre motivele pentru care firmele decid rediscutarea contractelor este deprecierea puternică a leului în raport cu moneda europeană. "Aproximativ 90% dintre contracte sunt încheiate în euro", a precizat reprezentantul casei de avocatură.

Acesta a mai spus că, de obicei, se acceptă o renegociere a contractului pentru a se evita încetarea relaţiilor contractuale. Popa recomandă firmelor să introducă în contractele pe care vor să le încheie în viitor, clauza de impreviziune, care dă posibilitatea rediscutării condiţiilor contractuale odată cu schimbarea contextului economic.

Un alt punct asupra căruia Popa a făcut referire este vulnerabilitatea întreprinderilor mici şi mijlocii în relaţia cu băncile. IMM-urile cunt cele mai vulnerabile pentru că nu sunt protejate de legislaţia consumatorului şi fiind firme mici nu văd rostul costurilor pentru asistenţă juridică adecvată, a concluzionat Popa.
Mai multe articole despre:
euro clauză contracte CURS renegociere