MENIU

Firmele din România ar putea primi 133 milioane euro pentru angajare şi formare profesională

Foto: monde-diplomatique.ro

Firmele din România vor primi în următorii doi ani finanţări de 133 milioane euro din Fondul Social European (FSE) pentru angajarea de personal, formarea profesională a angajaţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, a declarat luni ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Aceste fonduri ar trebui să permită angajarea şi formarea a aproximativ 100.000 oameni, a precizat ministrul. "La sfârşitul lunii martie vom lansa oficial schema de ajutoare de stat în valoare de 133 milioane euro disponibili în următorii doi ani. Suma va fi repartizată astfel: 56 de milioane euro pentru ocupare, 52 de milioane euro pentru formare profesională şi 25 de milioane euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate a locurilor de muncă", a menţionat Sârbu.

Din cele 56 de milioane euro pentru sprijinirea ocupării forţei de muncă, 29 de milioane euro vor fi alocate firmelor care angajează persoane din mediul rural, a precizat ministrul. Contribuţia comunităţii europene va fi de 85% din sumă, restul reprezentând finanţare naţională. Subvenţia salariilor pentru noi angajaţi va fi de cel puţin 50%, în funcţie de mai multe criterii.

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi sănătate vor fi decontate cheltuieli pentru achiziţia de instalaţii, instruirea persoanalului şi seminarii de pregătire.