MENIU

Filmele lui Gopo vor fi prezentate în Suedia, la Festivalul EasternXpress

Foto: www.igu.ro

O selecţie de filme animate realizate de Ion Popescu-Gopo, primul cineast român care a câştigat prestigiosul Palme d'Or acordat la Cannes, va fi proiectată în oraşul suedez Uppsala, la Festivalului EasternXpress, care va avea loc pe 3 şi 4 octombrie.

Filmele lui Gopo vor fi prezentate Slottsbiografen, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Suedia. Proiecţia este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm şi al Arhivei Naţionale de Filme a României.

Festivalul EasternXpress, iniţiat de către organizaţia non-profit cu acelaşi nume, se află la prima ediţie. Având drept motto “O perspectivă diferită asupra Europei de Est“, evenimentul îşi propune să prezinte publicului din Uppsala, oraş cu îndelungată tradiţie universitară, artişti şi lucrări din această zonă. Ţările reprezentate sunt Cehia, Croaţia, Polonia, România şi Rusia, iar programul va cuprinde, printre altele, filme de lung şi scurt metraj, muzică klezmer şi o expoziţie.

Ion Popescu-Gopo (1923-1989) fost unul dintre cei mai importanţi cineaşti români, care şi-a câştigat celebritate mondială datorită personajului de animaţie ce a ajuns să-i poarte numele. Palme d'Or-ul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes i-a fost acordat în 1957, pentru pelicula "Scurtă istorie". Gopo dă şi numele galei premiilor din cinematografia românească, organizată din 2007 de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, după modelul Oscarurilor.
Mai multe articole despre:
Suedia ICR animaţie