MENIU

Filme româneşti, printre care "Boogie" al lui Radu Muntean, la festivalul IndieLisboa

Foto: agenda.liternet.ro

România va fi reprezentată, la cea de-a şasea ediţie a festivalului de film IndieLisboa, care se va desfăşura în perioada 23 aprilie-3 mai în capitala Portugaliei, de trei producţii cinematografice care aparţin regizorilor Radu Muntean, Radu Jude şi Constantin Popescu.

La ediţia din 2009 a celui mai important festival portughez de cinema vor fi prezente următoarele producţii româneşti: "Boogie", de Radu Muntean inclus la secţiunea Cinema emergent-lung metraje, "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, care va participa la secţiunea Competiţie Internaţională-lung metraje şi  "Faţa Galbenă care Râde", de Constantin Popescu, care a fost selectat pentru secţiunea Cinema emergent-scurt metraje.

Regizorul Radu Jude a participat şi anul trecut la această competiţie cu scurtmetrajul "Alexandra" la categoria " Observatory Short Films".

"Boogie" a avut premiera mondială la Cannes, în cadrul secţiunii "Quinzaine des Realisateurs". Lungmetrajul lui Radu Muntean a fost prezent şi la festivalurile din Karlovy Vary, Palic (în Serbia - unde a primit Premiul Special al Juriului), Tromso (Norvegia), Munchen, Ierusalim, Sarajevo, Melbourne, Namur (Belgia), precum şi la festivalul Anonimul din Sf. Gheorghe (unde i-a fost decernat Premiul pentru cea mai bună regie). Filmul a fost invitat şi la festivalurile de la Varşovia şi Motovun (Croaţia).  

IndieLisboa este un festival de film care îşi propune să contribuie la revelarea în Portugalia a unor noi filme şi cineaşti, în universul cinematografiei independente, naţionale dar şi internaţionale. Obiectivul principal îl constituie stimularea difuzării în public a filmelor care nu sunt distribuite în circuitele tradiţionale de cinema din Portugalia.

De asemenea, pe 30 aprilie, tot un film al lui Radu Muntean, "Hârtia va fi albastră", cu Dragoş Bucur în distribuţie, va fi proiectat, la Biblioteca ICR Lisabona.