MENIU

Filme documentare şi de ficţiune cu tematică ecologică vor fi prezentate din 17 ianuarie, la Sinaia

Foto: wordpress.com

Filme documentare şi de ficţiune care dezbat situaţia actuală a mediului vor fi prezentate în cadrul Green Planet Blues, primul eveniment cinematografic de film eco din România, care se va desfăşura la Sinaia, între 17 şi 19 ianuarie.

Niciun film românesc nu figurează însă pe agenda evenimentului.

"Anul acesta nu prezentăm niciun film românesc în cadrul Green Planet Blues, pentru că astfel de documentare nu au fost în atenţia regizorilor români. Sperăm ca anul viitor să existe cineaşti români care să realizeze importanţa domeniului şi să facă filme documentare în acest sens", a explicat Cristina Hoffman, preşedinte al Asociaţiei Aristoteles Workshop.

La deschiderea oficială a Green Planet Blues, sâmbătă seara, va fi prezentat pentru prima oară într-un cinematograf românesc documentarul "Ceasul al unsprezecelea", creat, produs şi narat de Leonardo DiCaprio.

Filmul încearcă să provoace asumarea rolului de generaţie-pivot către un viitor mai bun pentru noi şi pentru Planetă. Peste 50 de specialişti, activişti şi politicieni, printre care Mihail Gorbaciov, Stephen Hawking şi Qagari Maathai explică în documentar necesitatea unei schimbări urgente generată de conlucrarea dintre politic, economic şi Tehnologia existentă. 

Printre filmele documentare prezentate în cele trei zile ale evenimentului se numără "Las Call for Planet Earth", despre pericolele care se abat asupra planetei, "Digital Cementeries", despre ţările dezvoltate care otrăvesc ţările sărace cu deşeuri, "Strawberry Fields", în care este prezentată situaţia naturii din Israel şi Fâşia Gaza sau "Saving Luna", care va închide festivalul cu o poveste despre încercările zadarnice ale unei balene orfane de a se împrieteni cu omul.

Toate cele 18 filme documentare sau de ficţiune care vor fi prezentate sunt produse în 2007-2008.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor avea loc şi trei mese rotunde, care vor avea ca teme de discuţie energia, protecţia animalelor şi gestionarea deşeurilor.

Green Planet Blues este organizat de Asociaţia Aristoteles Workshop, cu sprijinul Discovery Channel Europe şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.