MENIU

Fiat şi Magna şi-au îmbunătăţit ofertele, înaintea unei săptămâni cruciale pentru viitorul Opel

Foto: RTV

Magna International şi Fiat şi-au îmbunătăţit ofertele pentru subsidiara germană a General Motors, Opel, înaintea unei săptămâni cruciale, în care guvernul Germaniei este aşteptat să decidă pe care dintre cele trei oferte o va sprijini.

Cancelarul Angela Merkel a avut luni o reuniune cu miniştrii cei mai importanţi pentru a trece în revistă ofertele depuse de producătorul canadian de componente auto Magna, de producătorul auto italian Fiat şi de holdingul industrial belgian RHJ International. Însă nicio decizie nu a fost aşteptată pentru luni.

Fiat şi-a îmbunătăţit sâmbătă oferta, după ce mai mulţi oficiali germani au declarat vineri că Magna a depus cea mai bună ofertă. Magna şi-a îmbunătăţit de asemenea oferta, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

General Motors şi guvernul Germaniei sunt într-o cursă contra cronometru pentru a finaliza la timp vânzarea Opel, care are sediul central în Ruesselsheim, în apropiere de Frankfurt.

Autorităţile din SUA au acordat grupului GM termen până în 1 iunie pentru a-şi restructura operaţiunile şi a dovedi că poate fi viabil fără ajutor de la stat, în caz contrar urmând să intre în faliment.

De altfel, decizia în legătură cu cine preia Opel aparţine GM, însă statul german va juca un rol foarte important, deoarece va furniza, probabil, garanţii pentru finanţare de miliarde de euro.

Directorul executiv al Fiat, Sergio Marchionne, a încercat să contracareze îngrijorările legate de concedieri masive în Germania, precizând că planul companiei italiene nu presupune o scădere a numărului de salariaţi de la Opel cu mai mult de 8% în Germania.

"În cel mai rău caz, cel mult 2.000 de locuri de muncă vor fi afectate de integrarea Opel într-o companie mixtă fără datorii împreună cu Fiat", a spus Marchionne, citat de ediţia de duminică a Bild am Sonntag. Opel are circa 25.000 de angajaţi în Germania.

Într-un alt interviu ce va fi publicat luni în Der Spiegel, Marchionne a declarat că, deşi nu există vreo garanţie în acest sens, nu crede în prezent că este necesară închiderea vreunei uzine a Opel din Germania.

Însă ministrul Economiei din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, a spus sâmbătă că, atât timp cât Fiat şi-a îmbunătăţit oferta, se aşteaptă ca şi ceilalţi competitori să facă la fel.

Bild am Sonntag a relatat, fără a cita surse, că Merkel s-ar opune ofertei Magna, deoarece prevede concedierea a 2.500 de salariaţi, cei mai mulţi de la uzina Opel din Bochum.

Mai multe articole despre:
oferte General Motors preluare Opel Fiat