MENIU

Festivalul Internaţional de Artă a Circului, între 26 şi 7 iunie, în Capitală

Foto: blog.peta.org.uk

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Artă a Circului (FIAC), programată între 26 mai şi 7 iunie, le va aduce bucureştenilor spectacolele a trei dintre cele mai importante circuri din lume - "Salome" din Germania, "Le Masque" din SUA şi "Berousek" din Cehia.

Festivalul s-a deschis duminică, la ora 18.45, printr-o paradă la care artiştii fiecărui circ au defilat prin centrul Bucureştiului alături de cai, zebre, cămile şi lame. Parada s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii - strada Halelor - bulevardul Unirii - bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului. La paradă au participat 150 de artişti şi o parte dintre animalele vedete în spectacole, dar şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărări Naţionale.  

Începând cu 26 mai, bucureştenii vor putea urmări spectacolele circurilor aflate în competiţie, care vor avea reprezentaţii zilnice, între orele 10 şi 19. Circurile îşi vor amplasa corturile în trei locuri diferite din Capitală.

Circul "Salome", din Germania, care estre amplasat în Piaţa Unirii, propune publicului reîntoarcerea la forma tradiţională a circului. Spectacolul circului german, numit "Grădina magică", vorbeşte despre lumea viselor şi este o ţesătură de culori, sunete, cântece, poezie şi dans. Punctele de atracţie vor fi numerele de magie, jonglerie, echilibristică, contorsionism şi dresurile de porumbei.

Circul "Le Masque", din SUA, este amplasat în Parcul Moghioroş din Drumul Taberei. Circul american, unul dintre cele mai puternice din lumea show-biz-ului internaţional, aduce publicului român spectacolul "Carnivale". "Le Masque" combină spectaculosul circului cu rafinamentul teatrului, iar „Carnivale“ este o combinaţie  elegantă de costume strălucitoare şi efecte speciale, numere spectaculoase de zbor, acrobaţie, dans şi dresură de cai.

Cehia va fi reprezentată de cel mai mare circ din ţară, "Berousek", care este amplasat în Parcul Titan. În programul de la Bucureşti, „Berousek“  prezintă unul dintre numerele care l-a făcut celebru în întreaga lume: dresura de urşi. Spectacolul va reuni şi  jonglerii cu rachete de tenis, cu mingi de baschet, numere de balet aerian sau acrobaţii pe frânghii verticale, precum şi dresuri de elefanţi, zebre, cai arabi, andaluzi şi lipitani, ponei şi cămile.

În afara competiţiei, Circ&Variete "Globus" va prezenta publicului şi invitaţilor din străinătate spectacolul „D’ale Bibicilor lui Caragiale“, iniţiativă inedită care combină momente din piesele lui Ion Luca Caragiale în interpretarea unor actori consacraţi, cu momente de circ. Reprezentaţiile vor avea loc în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la Circ & Variete „Globus“, din Aleea Circului.

La ediţia de anul trecut a Festivalului, Circ & Variete „Globus“ a obţinut Marele Premiu "Leul de Aur", premiul pentru cel mai original spectacol, premiul pentru cea mai bună coregrafie, cea mai bună muzică şi cele mai bune costume. Potrivit regulamentului FIAC, circul care a participat la o ediţie mai poate intra în competiţie abia peste trei ani.

Cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă a Circului se va încheia pe 7 iunie, cu gala de decernare a premiilor pentru spectacolele aflate în competiţie. Decernarea premiilor se va desfasura în cadrul unui spectacol grandios, în care vor fi prezentate filme cu secvenţe din producţiile celor trei circuri participante şi momente artistice de circ şi dans.

Biletele costă între 30 şi 50 de lei.
Mai multe articole despre:
Germania SUA Cehia circ