MENIU

Festivalul "George Enescu" s-a deschis cu opera enesciană Oedip, în absenţa maestrului Nicolas Joel

Foto: timeoutbucuresti.ro

Festivalul Internaţional "George Enescu " a fost deschis, duminică, de opera "Oedip", compusă de Enescu pe un libret al lui Edmond Fleg, în absenţa lui Nicolas Joel, a cărui absenţă a fost motivată prin angajarea acestuia, luni, la un concert al Operei din Paris.

Directorul artistic al festivalului, Ioan Holander, a anunţat, duminică, la conferinţa de presă care a precedat deschiderea celei de-a XIX-a ediţii a festivalului, că maestrul Nicolas Joel, a cărui prezenţă era anunţată pe afiş, nu va putea participa la festival, fiind înlocuit de asistentul lui, Stephane Roche.

Nicolas Joel, director al Operei din Toulouse în ultimii 15 ani, va prelua conducerea Operei din Paris, care deţine două teatre, Palatul Garnier şi Opera Bastiliei, urmând ca luni să participe ca regizor şi dirijor la un concert programat în metropola franceză.

Ioan Holander a anunţat deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu", precizând că pe scena acestuia vor concerta două mari orchestre, Orchestra regală Concertgebouw din Amsterdam şi orchestra Simfonică Radio din Bavaria, pe care Holander le consideră "de talie mondială".

Inspirată din cele două tragedii ale lui Sofocle, "Oedip la Colona" şi "Oedip-Rege", opera enesciană a avut premiera la Paris, pe 13 martie 1936, cu tenorul Andre Parnet în rolul lui Oedip. În România, creaţia lui Enescu a avut premiera la în 1958, în regia lui Jean Ranzescu, sub bagheta lui Constantin Silvestri.

Opera "Oedip", compusă de George Enescu între 1921 şi 1931, fiind dedicată soţiei sale, Maria Tescanu Rosetti. Premiera mondială a operei a avut loc la Paris, pe 13 martie 1936 şi s-a bucurat de un succes imediat. Reprezintă rodul efortului interpretativ a două orchestre reunite într-un demers amplu, Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti şi Opera Capitoliului din Toulouse. Pentru concertul de duminică,  rolul lui Oedip este interpretat de Frank Ferrari, sub bagheta dirijorului Oleg Caetani. Dirijorul corului este Stelian Olariu.

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" a fost înfiinţat în 1958, ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia creaţia compozitorului român. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii din România, cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, al Societăţii Române de Televiziune şi al Institutului Cultural Român.
Director al festivalului este directorul Operei Naţionale din Viena, Ioan Holender. 

Mai multe articole despre:
Toulouse Festivalul George Enescu