MENIU

Fermierii au renunţat la protestele programate, acceptând soluţia Preşedinţiei de acordare a subvenţiilor

Foto: RTV

Crescătorii de taurine au renunţat la protestele programate pentru zilele de 4-5 noiembrie, aceştia acceptând soluţia propusă de Preşedinţie privind acordarea subvenţiilor pe cap de animal prin intermediul unor împrumuturi de la bănci, a declarat preşedintele SCTR, Costel Caraş.

Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), Costel Caraş, a explicat că va fi semnat un protocol între asociaţiile crescătorilor de animale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Fondul de garantare a creditului rural şi bănci, prin care va fi stabilită o modalitate simplă de acordare a banilor către fermieri.

"Am cerut să semnăm acest protocol pentru ca băncile să nu aibă niciun motiv mai târziu să nu ne acorde banii. Chiar dacă nu am reuşit să obţinem subvenţiile în mod normal, ci doar prin intermediul băncilor, măcar am obţinut o modalitate mai simplă de acordare a banilor. E vorba doar de două documente pe care fermierii trebuie să le ducă la bancă şi sperăm că nu vor fi probleme", a explicat Caraş.

Acesta a adăugat că fermierii sunt mulţumiţi de ceea ce au obţinut, chiar dacă vor primi doar 90% din subvenţie. "Nu mai puteam cere altceva, mai ales în condiţiile în care ni s-a explicat că, efectiv, nu sunt bani. E totuşi un pas înainte, primim nişte bani şi ne putem face treaba", a adăugat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.

Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi bovine au avut o întâlnire pe 3 noiembrie cu preşedintele Traian Băsescu şi au discutat despre posibilităţile de acordare a restului subvenţiei pe cap de animal la ovine/caprine şi bovine.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după întâlnirea de la Cotroceni că şi-a îndeplinit angajamentul asumat în discuţiile cu crescătorii de animale şi că mai rămâne ca mecanismul tehnic să fie stabilit între bănci, APIA şi fermieri.