MENIU

Femeile rome se consideră inferioare bărbaţilor, potrivit unui studiu SOROS

Foto: RTV

Femeile din comunităţile rome se consideră inferioare bărbatului, însă gradul de educaţie şi de participare pe piaţa muncii structurează diferit relaţiile de gen şi domestice în familiile rome, potrivit unui studiu calitativ SOROS, care indică rezultate similare celor de acum doi ani.

Munca în focus-grupuri în şase comunităţi de romi a relevat faptul că femeile rome au o poziţie vulnerabilă faţă de o serie de riscuri precum sărăcia, lipsa de protecţie socială sau expunerea în faţa bolilor provocare de naşteri repetate la vârste foarte tinere. Studiul "Femeile roma - ce ştim şi ce nu ştim despre ele" arată că sunt importante stocul de educaţie şi experienţa de muncă a femeii, dar şi a bărbatului, în comunităţile cu stoc educaţional mai ridicat existând o acceptare mai ridicată a rolurilor similare pentru cele două sexe.

Potrivit managerului de proiect al SOROS, Oana Prispcariu, studiile calitative prezintă, nu cifre şi procente, ci poveşti de viaţă ale persoanelor care au participat la studiu. "Le lansăm acum pentru că am constatat că nu se mai discută despre problema incluziunii romilor, comparativ cu anul 2006, mai ales în administraţie", consideră Oana Prisăcariu.

În general, stocul educaţional în comunităţile rome este scăzut, însă există diferenţe în funcţie de mediu. În comunităţile tradiţionale stocul de educaţie este foarte redus, majoritatea femeilor sunt aproape analfabete, în timp ce bărbaţii au maximum patru clase. În comunităţile non-tradiţionale rurale controlul celor din jur nu mai este atât de puternic asupra vieţii de familie, stocul educaţional este puţin mai mare, media educaţiei fiind între patru şi opt clase. Situaţia se schimbă în comunităţile non-tradiţionale urbane, unde cei din jur au impact foarte scăzut asupra vieţii de familie, iar stocul educaţional depăşeşte media de patru-opt clase.

Căsătoria în comunităţile de romi este în general "fără acte", mai ales pentru că în general vârsta de căsătorie este scăzută. Divorţul apare foarte rar, deşi căsătoria nu implică acte, iar când se întâmplă, cauza este de cele mai multe ori infidelitatea femeii. La bărbaţii romi infidelitatea este însă permisă şi este percepută de cele mai multe ori ca o dovadă de bărbăţie.  "În absolut toate comunităţile statutul femeii este unul de inferioritate, recunoscut şi asumat de aceasta. Nimeni nu pune la îndoială acest lucru", explică Mălina Voicu, cercetător care a lucrat la studiul "Femeile roma".

Studiul SOROS s-a derulat în perioada martie-iulie 2009 în şase comunităţi tradiţionale şi non-tradiţionale de romi, atât în mediul urban cât şi în cel rural.

Mai multe articole despre:
educaţie studiu rom Soros comunitate