MENIU

Familii ale foştilor soldaţi nazişti vând pe eBay imagini inedite de la Holocaust

Foto: money.ro

Marile centre de arhivare iconografică a Shoah-ului, Muzeul Holocaustului din Washington, Yad Vashem din Ierusalim şi Memorialul din Paris conlucrează pentru a recupera imaginile cu valoare istorică.

O nouă sursă documentară asupra Shoah (termenul evreiesc pentru Holocaust) a apărut acolo unde nimeni nu se aştepta: pe eBay, unde familii ale foştilor soldaţi nazişti pun în vânzare albume de fotografii care conţin instantanee inedite, surprinse în timpul războiului, relatează Liberation.

Fonoteca Memorialului Shoah, care se află la Paris, a urmărit site-urile colecţionarilor, pentru a repera documente cu valoare istorică, fotografiile izolate fiind greu de identificat. În fiecare an, Memorialul primeşte între 600 şi 700 de imagini prin intermediul eBay şi al colecţionarilor.

Recent,  Lior Smadja, responsabilul fonotecii, a recuperat un album cu fotografii făcute la Olkusz, în Polonia, de către un soldat german. După "miercurea neagră" din 31 iulie 1940, evreii din Olkusz au fost victime ale umilirii, înainte de afi executaţi. Memorialul posedă deja zeci de instantanee ale dramei, care au permis chiar identificarea unor persoane implicate. Un intermediar care acţiona în numele unui colecţionar german a propus imaginile, pentru care Memorialul a plătit 1000 de euro.

Site-urile de licitaţii propun adeseori afişe şi cărţi poştale cu valoare testimonială. Două afişe de propagandă anti-evreiască au fost scoase la vânzare pe eBay, dar fonoteca nu a rămas în cursă pentru licitaţie, acestea vânzându-se foarte rapid. Două asociaţii anti-rasism au protestat faţă de tranzacţie, cerând distrugerea afişelor. Proprietarul le-a oferit în cele din urmă Memorialului.

Marile centre de arhivare iconografică a Shoah-ului, Muzeul Holocaustului din  Washington, Yad Vashem din Ierusalim şi Memorialul  din Paris conlucrează pentru a recupera imaginile cu valoare istorică.
Mai multe articole despre:
eBay Holocaust nazişti memorial