MENIU

Familia regală britanică, jefuită de două ori, paguba constă în 500.000 de albine şi nişte vite

Foto: ruche-warre.com

Familia regală britanică a fost jefuită de două ori în ultimele săptămâni, iar pagubele constau în 11 stupi care conţineau circa 500.000 de albine, estimate la circa 5.000 de lire sterline (8.187 de dolari), şi nişte vite.

Bolile şi numărul tot mai mic de albine au dus la o creştere a valorii stupilor şi a preţului mierii, ceea ce tentează hoţii să comită acţiuni din ce în ce mai curajoase. Numeroase furturi, în valoare de mii de lire sterline, au fost înregistrate în ultimele luni, cel mai de răsunet dintre ele vizând stupii gestionaţi de Apicultorul regal, Murray McGregor, în West Lothian, Scoţia, a anunţat joi poliţia. Majoritatea stupilor erau destinaţi domeniului regal Balmoral din Scoţia, unde este fabricată mierea de lux a Prinţului Charles Duchy Originals.

"Au avut loc o serie de furturi. (...) Se pare că se întâmplă destul de des. Suntem foarte vulnerabili în faţa acestor infracţiuni, pentru că stupii nu sunt supravegheaţi", a declarat McGregor.

Numărul albinelor a scăzut drastic în ultimele două veri în Marea Britanie, din cauza parazitului varroa destructor, a viruşilor şi a stării vremii. În 2008, peste 25% din coloniile de albine au murit, ceea ce a determinat Guvernul să lanseze o investigaţie cu privire la scăderea numărului acestor insecte.

În aceste condiţii preţul mierii a crescut cu 60% în ultimele 18 luni, iar costurile pentru a deschide o stupărie cu 35%, potrivit lui McGregor. 

Pe lângă hoţii de albine, cei de vite au acţionat în această săptămână, furând animale de pe domeniul Sandringham al familiei regale. Potrivit poliţiei de frontieră şi a celei din Lothian, investigaţiile cu privire la furtul stupilor lui McGregor, estimat la aproximativ 5.000 de lire sterline (8.187 de dolari), s-a axat asupra comunităţii crescătorilor de albine.

Totuşi, conform lui McGregor, infracţiunea nu va afecta producţia mierii Duchy Originals. "Vom trimite alţi stupi în locul acestora", a explicat el.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie jaf miere familia regală albine