MENIU

Fălticeni - "oraşul scriitorilor"

Foto: RTV
Ceea ce au aşternut pe hârtie Sadoveanu sau Creangă a dus faima ţinutului Bucovinei

Locuri fără asemănare, tradiţii, obiceiuri... cu toate aceste lucruri se oferă Bucovina călătorului care îi calcă meleagurile. Dar cum oare ar fi fost toate acestea cunoscute dacă n-ar fi existat oameni care să fi scris despre ele? Ceea ce au aşternut pe hârtie Sadoveanu sau Creangă a dus faima ţinutului Bucovinei.

În Fălticeni, oraş pitoresc, puţine sunt străzile care să nu-ţi povestească ceva, fie că găseşti un monument, o statuie, o biserică veche, o sinagogă, un muzeu sau o casă memorială.

De la călimara şi stiloul lui Cezar Preda, la ochelarii inventatorului Gheorghe Botez şi la cuţitul cu care Lovinescu îşi tăia scrisorile... toate aceste obiecte arată viaţa acestora de după lucrările ştiinţifice, de după poveşti.

Matei Milo, Maria Cantacuzino, Nicolae Istrati, Nicolae Labiş... alte personalităţi pe care le-a dat Fălticeniul sau care şi-au trăit aici o bună parte din viaţă. La fel, Ion Creangă.

După Bucureşti şi Iaşi, Falticeniul este al treilea oraş din ţară ca număr de scriitori pe care i-a dat. Şi nu numai aceştia i-au dus faima. Oraşul a format 16 academicieni, 12 generali şi 60 de doctori în cultură şi ştiinţă. 

Mai multe articole despre:
Iaşi Ion Creangă All Inclusive Fălticeni