MENIU

Exportul de carne de porc s-ar putea relua începând cu luna mai

Foto: axatvtransilvania.ro

Exportul de carne de porc pe piaţa Uniunii Europene s-ar putea relua începând cu luna mai 2009, când expiră programul actual aflat în vigoare, a declarat comisarul european în domeniul sanitar-veterinar Andoulla Vassiliou în cadrul unei întâlniri cu europarlamentarul român Marian Zlotea.

Europarlamentarul Marian Zlotea s-a întâlnit joi la Bruxelles cu Comisarul european Androulla Vassiliou pentru a discuta priorităţile Comisiei Europene în domeniul sanitar-veterinar şi implementarea acestora în România.

Subiectele de discuţie au cuprins, printre altele, problema pestei porcine şi programul de vaccinari, sacrificarea porcilor de Crăciun prin asomare, precum şi problema producerii laptelui. Comisarul european a subliniat necesitatea unui program în acest domeniu, din care să reiasă clar măsurile urgente ce se impun pentru a alinia producţia de lapte la standardele europene, susţinând în acest caz posibilitatea unei prolungiri a termenului de implementare.

"Sper ca rezultatele acestei întâlniri cu domnul Zlotea să se concretizeze într-un plan de acţiune comun pentru anul 2009 cu măsuri benefice cetăţenilor români. Voi veni în România pe 20-21 martie şi vom vedea ultimele progrese înregistrate în domeniu" a afirmat Comisarul european.

Comisarul şi-a arătat susţinerea şi încrederea că România îşi va dezvolta sectorul veterinar, accentuând importanţa unei campanii de informare şi conştinetizarea populaţiei.

De asemenea, s-au purtat discuţii privind posibilitatea exportării laptelui pe piaţa europeană odată cu alinierea laptelui la normele europene

"România are probleme în domeniul sanitar-veterinar. Este nevoie de o comunicare permanentă cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a rezolva aceste probleme la timp şi pentru a nu genera în altele şi mai mari. Am primit promisiunea că, în cazul în care vom veni cu propuneri concrete şi relizabile, vom avea un an la dispoziţie pentru a alinia producţia de lapte la standardele cerute pentru a putea exporta pe piaţa Uniunii. Totodată, Comisarul european şi-a arătat întelegerea faţă de punerea în aplicare a unui program realist privind asomarea animalelor" a afirmat europarlamentarul român Marian Zlotea.
Mai multe articole despre:
UE export carne de porc