MENIU

Experţii OMS se reunesc pentru a decide dacă dau startul producerii vaccinului împotriva gripei H1N1

Foto: shutterstock.com

Experţii OMS se reunesc pentru a decide dacă să ceară producătorilor de medicamente să treacă la producţia vaccinului împotriva gripei porcine sau să continue să îl producă pe cel împotriva gripei sezoniere.

Numărul cazurilor confirmate de gripă A (H1N1) a urcat la 6.497, dintre care 65 de decese, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând că numărul cazurilor mortale va mai creşte. Numărul de ţări afectate de virus se menţine la 33, majoritatea cazurilor fiind semnalate în Mexic şi Statele Unite, potrivit primului dintre cele două bilanţuri ale zilei anunţat de OMS.

Anunţul intervine înaintea unei reuniuni a experţilor pentru ca OMS să decidă dacă va cere producătorilor de medicamente să treacă la producţia vaccinului împotriva gripei porcine sau să continue să îl producă pe cel împotriva gripei sezoniere.

Gripa sezonieră provoacă moartea a 500.000 de persoane pe an, în special printre bătrâni sau cei cu probleme respiratorii, precum astmul. În consecinţă, OMS va dori să se asigure că epidemia de H1N1 reprezintă un risc sever, înainte de a recomanda încetarea producţiei vaccinului împotriva gripei sezoniere, producătorii de medicamente neputând să le fabrice în paralel.

Gradul mare de răspândire a virusului a determinat OMS să declare că o pandemie este iminentă. În 29 aprilie, organizaţia a ridicat nivelul de alertă pandemică la 5 din 6. Dacă vor apărea dovezi că virusul se transmite în mod susţinut în ţări din afara Americii de Nord, OMS ar putea ridica din nou nivelul de alertă la 6, ceea ce ar echivala cu declararea oficială a stării de pandemie.