MENIU

Experţi britanici recomandă închiderea şcolilor pentru a limita decesele provocate de gripa porcină

Foto: newsday.com

Doi experţi britanici au recomandat Guvernului de la Londra să închidă instituţiile şcolare pentru a limita răspândirea gripei porcine şi pierderea de vieţi omeneşti, relatează cotidianul britanic The Guardian.

Miniştrii au fost îndemnaţi luni seara să-şi revizuiască politica de a menţine şcolile deschise în timpul pandemiei de gripă porcină, după ce studiile au arătat că închiderea instituţiilor şcolare va limita răspândirea bolii şi numărul deceselor provocate de gripa A(H1N1).

Secretarul britanic al sănătăţii, Andy Burnham, a anunţat că va fi deschisă în cursul acestei săptămâni o linie telefonică pentru gripa porcină, pentru a reduce presiunea asupra medicilor generalişti. Doi experţi în boli infecţioane au subliniat că ar trebui luată în considerare posibilitatea de a închide şcolile pentru a reduce numărul cazurilor de gripă A(H1N1) şi pentru a câştiga timp până la fabricarea vaccinului.

Elevii din Marea Britanie sunt în prezent în vacanţa de vară, iar experţii speră că acest lucru va contribui la încetinirea răspândirii virusului. Totuşi, medicii se tem că, odată cu începerea anului şcolar la toamnă, numărul cazurilor de infectare va creşte rapid.

Totuşi, închiderea şcolilor ar provoca dificultăţi părinţilor care lucrează şi ar duce la o scădere cu 1% a Produsului Intern Brut, iar 30% din personalul medical al ţării ar trebui să intre în concediu exact în momentul în care ar trebui să se ocupe de cel mai mare număr de pacienţi.

Într-un studiu publicat marţi în revista Lancet, consilierul guvernamental Neil Ferguson şi medicul Simon Cauchemez, ambii lucrând la departamentul de boli infecţioase al Imperial College London, au demonstrat că prelungirea perioadei în care şcolile sunt închise ar reduce cu 13%-17% răspândirea gripei. În plus, închiderea instituţiilor de învăţămând în momentul de vârf al pandemiei ar putea reduce numărul cazurilor cu 38%-45%.

Autorii au precizat că şi guvernele din Europa şi America de Nord ar putea fi nevoite să ia măsuri similare, după studierea impactului închiderii şcolilor în timpul altor epidemii, precum cea de gripă spaniolă din 1918. Potrivit cercetătorilor, un studiu privind răspândirea gripei din 1918 în America şi Australia a arătat că închiderea şcolilor, în acelaşi timp cu cea a bisericilor şi o igienă mai bună ar fi redus bilanţul deceselor cu 10%-30%, şi chiar cu 50% în unele oraşe, în momentul de vârf al epidemiei.

Aproximativ 100 de şcoli britanice au fost închise după izbucnirea gripei porcine, dar au fost redeschise rapid la îndemnul autorităţilor, potrivit cărora virusul era deja prea răspândit.