MENIU

Există pericolul ca în România să fie anul acesta secetă agricolă

Foto: www.twinning.adroltenia.ro
sunt zone foarte restrânse în care se poate accentua seceta

Preşedintele ANM a susţinut, în cadrul emisiunii 3x3 cu Stelian Tănase, că, dacă temperaturile vor continua să fie ridicate în perioada următoare, în România se va putea vorbi de secetă agricolă.

"În martie, ANM a prognozat că va fi un an cu secetă pedologică, ca cea din 2000. Secetă pedologică înseamnă nivel de umiditate în sol sub 300 de metri cubi la hectar care conduce la diminuarea recoltei agricole. Secetă agricolă înseamnă că nu mai au animalele ce mânca. Nu mai există vegetaţie pe câmp", spune Ion Sandu preşedinte ANM:

Sandu susţine că, în acest moment, este secetă extremă în sud-estul României şi în partea de est a ţării, dar nu secetă agricolă.

"Există pericolul, dacă mai sunt două săptămâni cu temperaturi de peste 30 de grade la rând, să se transforme în secetă agricolă. La începutul lunii august, se vor înregistra precipitaţii, iar până pe 15, sunt temperaturi de peste 30 de grade", susţine preşedintele ANM.

Sandu mai spune că sunt zone foarte restrânse în care se poate accentua seceta. 

"Este foarte clar că această creştere a temperaturii medii globale determină creşterea frecvenţei fenomenelor extreme la care asistăm", a mai spus Sandu.
Mai multe articole despre:
vreme secetă temperaturi prognoza