MENIU

Exerciţiile mentale pot preveni pierderea memoriei

Foto: whateam.com

Participarea la anumite exerciţii mentale, precum citirea revistelor sau realizarea unor meşteşuguri la vârsta a doua, sau mai târziu în viaţă, ar putea întârzia sau preveni pierderea memoriei, potrivit unui studiu.

Cercetarea va fi prezentată la American Academy of Neurology's 61st Annual Meeting din Seattle, în luna mai.

Studiul a implicat 197 de oameni, cu vârste cuprinse între 70 şi 89 de ani, cu o deteriorare minoră cognitivă sau cu diagnostic de pierderi de memorie, precum şi 1.124 de oameni de aceeaşi vârstă fără nicio problemă de memorie, informează ScienceDaily.

Ambele grupuri au răspuns la întrebări despre activităţiile lor zilnice din ultimul an şi din perioada când aveau 50-65 de ani.

Studiul a descoperit că în anii mai înaintaţi, cititul cărţilor, participarea la jocuri sau la activităţi pe computer şi realizarea unor meşteşuguri precum olărit sau ţesut, a dus la o scădere de 30 până la 50% a riscului de pierdere a memoriei, comparând cu persoanele care nu au făcut aceste activităţi.

Oamenii care au participat la activităţi sociale şi au citit reviste în timpul vârstei mijlocii au cu 40% mai puţine şanse să îşi piardă memoria.

"Acest studiu este minunat, întrucât demonstrează că îmbătrânirea nu trebuie să fie un proces pasiv. Prin simple exerciţii cognitive poţi să te protejezi de pierderile de memorie", a declarat autorul studiului, Yonas Geda, neuropsihiatru la American Academy of Neurology.
Mai multe articole despre:
studiu memorie bătrân pierdere exerciţii vârstnic